Středa, 24. dubna 2024

Lufthansa ukončí lety s biopalivem, nemá dost paliva

Lufthansa ukončí lety s biopalivem, nemá dost paliva

Německá letecká společnost Lufthansa ukončí zkušební používání směsi biopaliva při svých letech, protože vyčerpala zásoby certifikovaného biopaliva a další hodnověrné dodávky nemá k dispozici. Naposledy použije biopalivo u letu do USA. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

Lufthansa používala biopalivo u letů mezi Frankfurtem a Hamburkem. Poslední let se má uskutečnit 12. ledna, a to z Frankfurtu do Washingtonu.

Snahy aerolinií snížit emise oxidu uhličitého od počátku letošního roku zesílil, protože Evropská unie zahrnula od obchodu s emisními povolenkami i leteckou dopravu. Lufthansa již uvedla, že bude muset kvůli tomu zvýšit ceny letenek a velké americké aerolinie American Airlines a Delta již zavedly příplatky.

Letecký průmysl chce prostřednictvím biopaliv snížit emise oxidu uhličitého. Výroba paliva je však nedostatečná a k dispozici je pouze omezené množství paliva. Evropské aerolinie, producenti biopaliv a Evropská komise loni podepsali dohodu, jejímž cílem je zvýšit do roku 2020 objem produkce biopaliva pro letecký průmysl na dva miliony tun.

Přínosy některých směsí biopaliv k životnímu prostředí jsou však často zpochybňovány. Některé plodiny pro biopaliva se totiž pěstují na půdě, která může být využívána pro pěstování plodin pro výživu lidí. Britské aerolinie British Airways plánují od roku 2015 začít využívat biopalivo vytvořené z odpadků.

Lufthansa při letech tankuje do jednoho z motorů letadla Airbus A321 směs, která obsahuje z poloviny biopalivo a z poloviny běžné palivo. Firma uskutečnila 1187 letů s biopalivem a podle počátečních propočtů se její emise oxidu uhličitého snížily o 1471 tun. Při letu z Frankfurtu do Washingtonu by se emise měly snížit o 38 tun, což odpovídá emisím šesti letů mezi Frankfurtem a Berlínem, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů