Čtvrtek, 18. dubna 2024

Svoboda čistí Pražské služby, mění vedení

Svoboda čistí Pražské služby, mění vedení

V dozorčí radě by měl skončit Tomáš Raška, šéf Natlandu. Natland vlastní 19 procent akcií, nemá ale průhledné majitele.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda chce očistit od lidí spojených s minulým vedením města firmu Pražské služby.

Jím vedená rada metropole včera rozhodla, že ve čtvrtek na mimořádné valné hromadě vymění členy dozorčí rady Pražských služeb. Skončit má především Tomáš Raška, šéf investiční skupiny Natland, která od loňského léta vlastní necelou pětinu Pražských služeb. Primátorovi vadí neprůhledná majetková struktura Natlandu a také spekulace médií o tom, že za firmou ve skutečnosti stojí podnikatelé napojení na pražskou ODS.

"Město chce mít plnou kontrolu nad Pražskými službami, a proto bude na čtvrtečním jednání valné hromady měnit zástupce ve vedení společnosti. Chceme mít jasno v tom, kdo kontroluje hospodaření tak velké společnosti, a zabránit všem možným spekulacím o tom, kdo stojí v pozadí Pražských služeb," řekl k tomu HN primátor Prahy Bohuslav Svoboda z ODS.

Valná hromada bude o změnách v Pražských službách jednat ve čtvrtek a podle toho, na čem se radní včera dohodli, nebude mít Natland ve vedení žádné zástupce. Podle informací HN to tak má zůstat, dokud firma městu nepředloží notářsky ověřený výpis toho, kdo jsou skuteční majitelé a beneficienti společnosti (tedy kdo je příjemcem zisků). Problém je v tom, že na Kypru registrovaná firma odmítá sdělit, čí jsou peníze, které spravuje. Právě to otevírá prostor spekulacím. Natland přitom podle Rašky spravuje tři až čtyři miliardy korun.

"Pokud by mělo dojít k odvolání zástupce Natland Group z dozorčí rady, chápali bychom to jako velmi nestandardní a museli bychom podniknout kroky k ochraně naší investice," reagoval na návrhy města mluvčí Natlandu Rostislav Starý.

Kromě Tomáše Rašky ale přijdou o místo i někteří politici. Z dozorčí rady bude odvolán také zastupitel ČSSD Miroslav Poche, který proslul tím, že skrytě sponzoroval svoji stranu, nebo třeba bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný.

"O tom, že jsem odvolán, se dozvídám od vás, a můžu říct, že jsem rád. Budu mít víc času na celostátní politiku, které se věnuji. V posledních letech kdykoliv jdu kolem magistrátu, tak mi naskakuje husí kůže," reagoval na informaci o svém odvolání Šťastný. Jeho odpověď přitom přesně odpovídá napjatým vztahů uvnitř pražské ODS poté, co Svoboda v listopadu bez vědomí části své strany změnil koalici na pražském magistrátu.

Ostatně i listopadová politická roztržka se točila okolo Pražských služeb a třináctimiliardového tendru na svoz komunálního odpadu, který byl podle některých kritiků výrazně předražený. Tři společnosti, které se do soutěže přihlásily, podaly nabídky o tři miliardy vyšší.

Mezi uchazeči bylo i sdružení Čistá Praha složené právě z Pražských služeb, firmy AVE CZ odpadové hospodářství a Pražská odpadová. Poslední jmenovanou firmu si nechali členové konsorcia založit na klíč jen pár dní před říjnovým otevíráním nabídkových obálek.

Nová rada i proto zakázku zrušila. Nová zakázka by měla být vypsána na části a zadána na kratší dobu než plánovaných deset let.


Pražské služby
Rada hlavního města včera odhlasovala změny ve vedení Pražských služeb. Prosadit je chce ve čtvrtek

Kdo skončí

Miroslav Poche (zastupitel ČSSD)

Boris Šťastný (poslanec ODS)

František Adámek (zastupitel ČSSD)

David Zelený (zastupitel ODS)

Tomáš Raška (šéf společnosti Natland)

Michal Valenta (ODS)

Kdo by je měl nahradit

David Zelený (zastupitel ODS)

Michal Valenta (ODS)

Pavel Caldra (ODS)

Jiří Vávra (TOP 09)

Milan Effenberk Růžička (TOP 09)

Pavel Richter (TOP 09)

Komu patří Pražské služby

Natland Group koupila 18,85 % akcií.

Hlavní město Praha vlastní 77 %.

Drobní akcionáři ovládají zbývajících 4,15 %.

Chceme mít jasno v tom, kdo kontroluje hospodaření tak velké společnosti, a zabránit všem možným spekulacím o tom, kdo stojí v pozadí Pražských služeb.
BOHUSLAV SVOBODA
Pražský primátor

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR: Kateřina Eliášová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů