Čtvrtek, 28. března 2024

Výbor pro životní prostředí poslanecké sněmovny se postavil za ochranu stromů. Musí se k němu ale přidat i ostatní poslanci.

Výbor pro životní prostředí poslanecké sněmovny se postavil za ochranu stromů. Musí se k němu ale přidat i ostatní poslanci.

Poslanci výboru pro životní prostředí za TOP09-S, ČSSD a KSČM odmítli novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která by znamenala snazší kácení stromů u silnic. Návrh z dílny ministerstva dopravy se pokouší bez odůvodnění vrátit režim povolování kácení dřevin u silnic před rok 2010, kdy ročně mizely od silnic tisíce stromů. Ve středu 11. ledna budou o návrhu jednat poslanci v hospodářském výboru. Od jejich kolegů z výboru pro životní prostředí tak zazněl jasný signál: nekomplikujme zákonnou ochranu dřevin. Návrh na odmítnutí návrhu dostane také poslanecká sněmovna.

"Ministerstvo dopravy nedokázalo před poslanci výboru obhájit důvod pro další významné oslabení ochrany stromů u silnic," řekl Ing. Jakub Esterka, vedoucí kampaně Zachraňme stromy sdružení Arnika. "Zjevný rozpor návrhu se zájmy ochrany přírody, na který dosud ministerstvo životního prostředí nedokázalo adekvátně reagovat, poslanci výboru životního prostředí odmítli posvětit," doplnil Esterka.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa sice několikrát veřejně deklaroval zájem chránit aleje u silnic před plošným kácením, před projednáním daného bodu však odešel. Argumentace ministerstva životního prostředí, že novela se nedotkne stromořadí u silnic, je lichá. Neexistuje totiž ani jasná definice stromořadí, ani evidence alejí, která by umožnila jejich systematickou ochranu. Návrh současně vylučuje účast veřejnosti stejně jako ukládání náhradní výsadby za vykácené stromy. A navíc přichází v době, kdy již více jak dva roky ministerstvo životního prostředí váhá s přísnější vyhláškou upravující kácení dřevin. Od roku 2003 do konce roku 2010 přitom zmizelo od českých stromů více než sto tisíc stromů

Nikdo z předkladatelů neodpověděl na dotazy poslanců, proč měnit zákon v situaci, kdy režim pro povolování kácení stromů u silnic funguje. "Nejsou namístě obavy o to, že pokud bude kácení stromů u silnic dále podléhat povolování, bude ohrožena bezpečnost. Odstraňování stromů v havarijním stavu probíhá v nezávislém režimu. Navíc i studie ze zahraničí oponují názoru, že stromy u silnic jsou důvodem dopravních nehod," dodal Jakub Esterka z Arniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů