Úterý, 23. dubna 2024

Podpora spalování uhlí je cestou zpět

Podpora spalování uhlí je cestou zpět

Straně zelených se nelíbí nová podpora vyhlášená ministrem Chalupou na výměnu kotlů na pevná paliva v Moravskoslezském kraji. Podporovány totiž mají být sice nízkoemisní kotle, ale jen na uhlí nebo přinejlepším na společné spalování uhlí a biomasy. Na dotaci až 60 tisíc korun nemají šanci dosáhnout ti, kdo si pořídí moderní kotel na spalování dřeva, briket nebo pelet.

"V podstatě se jedná o podporu spalování černého a hnědého uhlí v lokálních topeništích," říká člen předsednictva Strany zelených Ladislav Vrchovský.

Pro odmítnutí takto nastavené podpory hovoří hned několik aspektů:
- Spalování uhlí výrazně přispívá k emisím skleníkových plynů. Ty má Česká republika v přepočtu na hlavu jedny z nejvyšších v Evropě.
- Uhlí je zatíženo obsahem síry, přičemž v lokálních topeništích není možnost odsíření unikajících spalin jako u velkých zdrojů.
- Vzhledem k existenci drtiček odpadů trvá i u dotovaných automatických kotlů riziko spalování plastů. Odstranění možnosti jejich nepovoleného pálení je jedním z argumentů pro Chalupův program.
- Náklady na vytápění jsou dnes u uhlí i pelet z biomasy zhruba srovnatelné, ale u uhlí bude do budoucna hrát nepříznivou roli zpoplatnění emisí.

"Pokud chce vláda investovat ve snaze zlepšit ovzduší v ČR, měla by prostředky směřovat spíše do plošného zateplování budov. Finance na takové opatření lze získat z prodeje emisních povolenek. Takový krok by reálně snížil znečištění, omezil závislost na neobnovitelných zdrojích, snížil účty za teplo domácností a zároveň podpořil české firmy," uvedl energetický expert SZ Edvard Sequens.

"Stav ovzduší v České republice vyžaduje koncepční řešení, nikoliv populární, lokálně omezené kroky, jako představují dotace do uhelných kotlů. Strana zelených od Ministerstva životního prostředí očekává, že s takovým uceleným konceptem přijde," říká člen předsednictva SZ Ondřej Mirovský.

"Členské státy EU zvolily jinou strategii, než s jakou přichází česká vláda. Podporují snižování spotřeby energie na vytápění budov a rovněž využívání dostupného potenciálu obnovitelných zdrojů. Tam bezesporu patří vytápění pomocí slunce a biomasy v domácnostech. Namísto toho, aby Česká republika tuto cestu následovala, vracíme se opět k podpoře spotřeby špinavých neobnovitelných zdrojů," dodává Ladislav Vrchovský .

Kontakty:
Ladislav Vrchovský, tel. 608 800 402, e-mail: ladislav.vrchovsky@zeleni.cz
Ondřej Mirovský: tel. 724 833 286, ondrej.mirovsky@zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů