Pátek, 19. dubna 2024

LN: Stát povolil těžařům hledání zásob zemního plynu

LN: Stát povolil těžařům hledání zásob zemního plynu

Stát by neměl bránit těžařům v průzkumu, zda se v břidlicích pod územím Česka nachází zemní plyn. Úředníci ministerstva životního prostředí (MŽP) podle dnešních Lidových novin (LN) povolili průzkum hned ve dvou lokalitách. První je oblast mezi Přerovem, Kopřivnicí a Vsetínem, kde chce ložiska plynu zkoumat britská firma Cuadrilla. Druhé průzkumné území zahrnuje Trutnovsko včetně Broumovského výběžku a žadatelem je další britská společnost Hutton Energy.

Proti oběma rozhodnutím podaly odvolání některé obce, nesouhlasí se stanovením průzkumného území. "Rozhodnutí proto nenabyla právní moci, věc bude projednána zvláštní rozkladovou komisí MŽP," řekla deníku mluvčí MŽP Michaela Jendeková.

Na Trutnovsku ostře protestují například v Náchodě, Broumově, Teplicích nad Metují, Adršpachu a Meziměstí. Zatímco Náchod chce obnovit městské lázně, Teplice a Adršpach se obávají znehodnocení rozsáhlých zásob pitné vody.

Podle informací listu by přezkumné řízení mělo trvat dva až tři měsíce. Vyšší šance na úspěch má firma Cuadrilla. Nabízí, že na území čtyř obcí nesouhlasících s těžbou nebude průzkumné vrty provádět.

MŽP stále posuzuje druhou žádost skupiny Hutton Energy, týkající se oblasti mezi Berounem a jihozápadním okrajem Prahy. "Žádná další žádost o stanovení průzkumného území na vyhledávání zemního plynu v břidlicích zatím na MŽP nedorazila," dodala Jendeková. Zájem o těžbu plynu z břidlic má do budoucna také skupina Moravské naftové doly (MND) miliardáře Karla Komárka.

Podle odborníka na těžbu ropy a plynu Stanislava Benady, který spolupracuje s firmou Caudrilla, zaberou první dva roky studie výsledků předchozích vrtů a seizmické průzkumy. Když dopadnou nadějně, těžební firmy následně požádají úřady o schválení průzkumného vrtu. Zahájení těžby je reálné za šest až osm let, odhadl Benada.

Plyn vytěžený z břidlic by mohl alespoň zčásti snížit současnou 98procentní závislost Česka na dovozu plynu a přispět ke snížení ceny pro koncové zákazníky. Výrazný rozvoj těžby plynu z břidlic zažívají v posledních deseti letech USA, na celkové těžbě se podílí již 20 procenty, napsaly dnešní LN.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů