Čtvrtek, 28. března 2024

Čerpání v programu Zelená úsporám je v plusu, vyplaceno už bylo víc než 10,5 miliard

Čerpání v programu Zelená úsporám je v plusu, vyplaceno už bylo víc než 10,5 miliard

Ministerstvo životního úspěšně míří k tomu, aby byly do ukončení programu Zelená úsporám uspokojeny všechny perfektní žádosti, které byly předloženy. Ke konci loňského roku bylo žadatelům proplaceno více než deset a půl miliardy korun, což představuje více než 50 tisíc uspokojených žadatelů.

"Program se navíc ocitá v mírném plusu, aktuálně disponuje cca 130 miliony korun. Ty budou použity dále v rámci programu Zelená úsporám, například i pro úspěšné žadatele z oblasti veřejných budov," říká ministr Tomáš Chalupa, který dnes se stavem programu seznámil vládu České republiky.

Bilance programu k 20.4.2011 (PDF, 50 kB )

Bilance k programu k 31.12.2011 (PDF, 50 kB )

Ministři na zasedání vlády vzali na vědomí průběžnou zprávu o stavu programu Zelená úsporám. Zároveň souhlasili s navýšením výdajového limitu Státního fondu životního prostředí o 1,2 miliardy korun v průběhu roku 2012.

Na konci roku 2011 se podařilo SFŽP zintenzivnit administraci žádostí. Tím došlo oproti původním předpokladům ke zvýšení čerpání finančních prostředků z výdajového limitu, stanoveného SFŽP na rok 2011. Díky této pozitivní situaci a souběžnému prodloužení administrace Programu Zelená úsporám do roku 2013 z národních zdrojů aktualizovalo dnes MŽP požadavek na navýšení výdajového limitu SFŽP na rok 2012 jen o 1,2 mld. Kč oproti původnímu předpokladu 2,2 mld. Kč. Díky dnešnímu rozhodnutí vlády bylo minimalizováno nebezpečí, že by Česká republika musela vracet jakékoli finanční prostředky nebo platit sankce za nedočerpání prostředků programu kupcům AAU.

Přehled výplat dotací z programu ZÚ (PDF, 42 kB )

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů