Pátek, 29. března 2024

Elitní jedenáctka z Aqua-thermu

Dvě zlaté medaile a devět čestných uznání ze tří desítek přihlášených výrobků udělila porota nejlepším exponátům na 18. ročníku Aqua-thermu, který se konal na výstavišti v pražských Letňanech.

Elitní jedenáctka z Aqua-thermu

Cestu na tento Mezinárodní odborný veletrh vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky našlo přes 250 vystavovatelů z jedenácti zemí, mj. i z Číny, Arménie, Litvy či Turecka. Oceněné exponáty se mohou pochlubit visačkou vysoké kvality a srovnatelností se špičkovými zahraničními výrobky.

Jedno zlato patří Plzni...

HW HESCOnet slouží pro návrhy nových tepelných soustav nebo pro modelování libovolných simulací provozních stavů na stávajících soustavách. Svým uživatelům nabízí komplexní pohled na tepelnou distribuční síť. Poskytuje informace, které lze využít k optimalizaci provozních teplot a tlaků. Je podporován dalším firemním SW a byl vyvinut jako jejich nadstavba. Tyto programy tvoří ucelený a komplexní balík pro ekonomický návrh a provoz tepelných soustav. Program optimalizuje výběr dimenzí potrubí a ostatních komponentů při zachování ideálních tlakových parametrů v rámci celé technologie. Rozsáhlá databáze komponent různých světových výrobců poskytuje dostatečný prostor pro návrh jakékoliv technologie dle požadavku zákazníka. Využívá se systém energetického štítku, který zřetelně ukazuje, jak je daná technologie navržena s ohledem na energetickou náročnost provozu.

"Po dlouholetém vývoji vznikla v plzeňské společnosti Systherm novinka, která snižuje tepelné ztráty. Jde o český produkt, který už půl roku využívá BTH ve Slavičíně. Zájem projevil i ČEZ a některé firmy ze Slovenska. Díky zkušenostem jsme schopni uspokojit jakékoliv požadavky zákazníků," tvrdí manažer Ondrej Chalupka.

... a druhé zůstalo v Praze

Tepelné čerpadlo vzduch-voda. Jde o špičkovou technologii kombinované vytápěcí a větrací jednotky. Plné využití odpadního tepla z větrání rodinného domu, a navíc zvýšení teploty technologického vzduchu pro tepelné čerpadlo přimícháváním odpadního vzduchu za vnitřní rekuperací zvyšuje topný faktor při nízkých venkovních teplotách. To znamená, že snižuje spotřebu elektrické energie i primární formy energie čili i produkci skleníkových plynů. Novinkou je také aktivní chlazení reverzním provozem tepelného čerpadla. Navíc analogicky k zimní rekuperaci tepla dochází v létě k rekuperaci chladu. Rozsahem funkcí, minimálním konstrukčním řešením a energetickou úsporností provozu jde o výjimečný výrobek.

"Na německém trhu je už rok a na české půdě s nabídkou třetí generace tohoto typu letos začínáme. V porovnání s druhou generací má rozšířené funkce, hlavně v chlazení. Zájemců je dost, hlavně z oblasti novostaveb a rodinných domků, pro které je přímo ideální. Dodací lhůta se pohybuje kolem jednoho měsíce. V této naší podobě na zahraničních trzích neexistuje, a protože je i levnější v porovnání s čerpadly složenými ze tří dílů, je o něj zájem už ve Francii, Rakousku a zvláště ve Švýcarsku, které je známé extrémním šetřením energetických zdrojů," zdůrazňuje Václav Helebrant, vedoucí technického úseku pražské společnosti Stiebel Eltron.

Defilé čestných uznání

Zplyňovací kotel Attack DPX. Ve verzi Lambda je výhodný pro úsporné a ekologicky šetrné vyhřívání rodinných domků, chat, malých provozoven, dílen a podobných objektů. Předepsaným palivem je suché dřevo. Při plném využití nakládacího zásobníku se dosahuje nepřetržitého hoření osm až dvanáct hodin. Jeho největší předností je energetická úspora. "Na Slovensku jsme těchto kotlů prodali už mnoho a jejich stále stoupající vývoz míří do více než 20 zemí. Hlavně do Německa, Rakouska a Francie. Díky ocenění tohoto výrobku na letošním veletrhu v Brně a teď i na Aqua-thermu se nám pootevřely dveře k dalším obchodním partnerům i v České republice. Některé německé firmy nabízejí podobné kotle, ale náš je svými parametry stejně kvalitní, a navíc i levnější. Ve Vrútkách máme moderní pracoviště se špičkovým zařízením, takže jsme schopni v krátkém čase uspokojit i nejnáročnějšího zákazníka. Pravidelně investujeme do nových technologií a pro velký zájem o naše výrobky jsme letos zač ali s výstavbou nové haly," prozrazuje Martin Lako, ředitel zahraničního obchodu firmy Attack.

Automatický kotel na spalování biomasy Petrojet Biorobot 15, 30. Zařízení se spouští běžným termostatem. Musí se doplňovat palivo a přibližně jednou za týden vysypat popel. Hořáky pracují s plnou účinností od šesti do 70 kW. Může vytápět menší rodinný dům, ale třeba i firmu nebo školu. Pracuje v nejvyšší ekologické třídě s téměř nulovými emisemi CO. Kotel dokáže spalovat i ty nejlevnější pelety a nahradí starší kotle na uhlí. "Jde o novinku, která na českém trhu nemá konkurenci a lze ji nazvat evropským unikátem. I když není jednoduché se prosadit, tak kolem stovky kotlů jsme do zahraniční už prodali," říká Jan Petro z firmy Systémy.

Komínový systém heluz mini-izostat je určený jak pro novostavby, tak i pro vestavby do současných objektů. Používá se pro nízkoteplotní spotřebiče s výstupní teplotou maximálně do 200 °C, v atmosférickém i v přetlakovém provozu. Svou konstrukcí umožňuje přívod vzduchu ke spotřebiči jedním tělesem. Nově používané cihelné komínové tvarovky mají rozměry 240 x 300 mm. "Je to novinka využitelná pro moderní vytápění a první ohlasy jsou velice příznivé, lákají především menší rozměry. První zájemci se už ozvali i z Německa a Maďarska. Chceme se prosadit také na Slovensku, v Rakousku, Rusku a Polsku. Požadavky zákazníků jsme schopni uspokojit. Podobný výrobek nabízejí také Italové, ale s horšími parametry a cenově dražší," upozorňuje Martin Coufalík z firmy Heluz z Dolního Bukovska.

Termovizní kamera FLIR T640 s detektorem 640 x 480 pixelů. "V řadě parametrů je termografický systém jedinečný. Platí to na hmotnost, záruku, dotykový displej, digitální zoom, teplotní rozsah, textový záznam, kreslení náčrtků či dálkové ovládání kamery," vypočítává Václav Straka, jednatel společnosti TMV SS, aspoň některé přednosti tohoto exponátu.

Montážní prvek Geberit pro sprchy s odtokem ve stěně je vybaven sofistikovaným systémem těsnění, který zaručuje dokonalou těsnost na mnoho let. Napojení jednotlivých části jsou elastická, což eliminuje nežádoucí pnutí. Různé možnosti nastavení v úrovni stěny a podlahy zaručují maximum flexibility při montáži. Viditelný designový kryt je k dispozici ve čtyřech decentních provedeních podle přání zákazníka. "Jde o ojedinělé řešení, které se zákazníkům líbí a pro někoho je dokonce z říše snů. Už druhý rok se prosazujeme na českém trhu i v zahraničí a zájem se stále zvyšuje," pochvaluje si manažer Josef Karásek z firmy Geberit.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda HomeAir je optimální do technických místností. Vnitřní instalace nenarušuje vzhled a prostor v okolí vytápěného domu a zcela eliminuje venkovní hluk. Kompaktní rozměry a nízká hmotnost jednotky zaručují pohodlnou manipulaci a rychlou i nenáročnou montáž. Mimořádně vyspělý systém řízení plynule reguluje výkon rotačního kompresoru, řídí otáčky ventilátoru a mění výkon vestavěného oběhového čerpadla topné vody. Je tak zajištěna vysoká hodnota a stabilita topného faktoru ve všech provozních podmínkách. "HomeAir představuje novinku, která je evropským unikátem. Na český trh bude uvedena v příštím roce. Předností tohoto čerpadla jsou spolehlivost, vysoká účinnost, nejmodernější technologie a účelná konstrukce. Je ideální pro vytápění a chlazení objektů o tepelné ztrátě až 8 kW. Máme už první kontakty i objednávky, které napovídají, že 80 % čerpadel zůstane v České republice a zbytek zamíří do zahraničí, především do Švýcarska, Anglie a Německa. Běhe m dvou let chceme tento poměr otočit, protože export je pro nás velice důležitý," neskrývá Martin Samek, obchodní ředitel z Master Thermu, své představy.

Plastový radiální ventilátor FORT NVN. Skříně a oběžná kola se vyrábějí kompletně z materiálu PVC. Tyto ventilátory jsou určeny k odsávání výparů agresivních kapalin, jako jsou kyseliny a louhy při teplotě od 0 do 40 stupňů C z prostředí bez nebezpečí výbuchu. Jsou vybaveny jednootáčkovými třífázovými asynchronními elektromotory. Skládají se ze skříně, oběžného kola, stoličky a izolátorů chvění. "Po této i cenově zajímavé novince, která má o 20 procent vyšší účinnost než špičkové zahraniční výrobky, je velká poptávka. Vývoz míří hlavně na Slovensko, ale i do Německa, Běloruska a rádi bychom ho rozšířili do dalších zemí," uvažuje Miroslav Silný, ředitel kroměřížské firmy Fort-plasty.

Multiplex Trio E je armatura, která automaticky naplní koupelnovou vanu. Elektronicky řízený směšovací ventil měří a reguluje teplotu. Průtok a přítok vypne, jakmile se dosáhne předem zvolené výšky hladiny. Celá směšovací technika se může umístit libovolně a neviditelně. "V Evropě toto zařízení nemá konkurenci, ale pro svoji cenu kolem 50 tisíc korun je pro běžného zákazníka těžko dostupné. Přesto i v České republice nás těší zájem a mělo by nám pomoci i čestné uznání z Aqua-thermu," domnívá se Roman Bartl, technický poradce německé firmy Viega, která má zastoupení na českém trhu.

Mimořádné čestné uznání pak získala topenářská galerie prezentovaná brněnskou společností Enbra. Je to objekt, v němž jsou nainstalovány všechny dostupné zdroje tepla pro RD a malé budovy. Školicí a informační centrum pro zákazníky je jediný informační zdroj tohoto druhu v ČR. Komise ho vyhodnotila jako mimořádný a nejprogresivnější projekt na Aqua-thermu.

AUTOR: Jaroslav Pešta

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů