Úterý, 23. dubna 2024

Dánské předsednictví chce na zasedáních nalévat kohoutkovou vodu

Dánské předsednictví chce na zasedáních nalévat kohoutkovou vodu

Karafa plná vody z kohoutku namísto rozlévané balené vody na konferenčních stolech, kolem nichž diskutují politici a zástupci všech členských zemí EU. Tak vypadají úspory podle představ dánského předsednictví, které se své role ujalo 1. ledna. Dánsko chce jít příkladem a nízkorozpočtovým programem ušetřit několik milionů eur, a zároveň tak chránit životní prostředí.

"Nízkonákladové, ale přesto efektivní předsednictví," tak by podle dánského ministra pro evropské záležitosti Nicolaie Wammena, který včera v Kodani hovořil s novináři, mělo vypadat dánské předsednictví. To si totiž předsevzalo, že sníží náklady celého šestiměsíčního řízení Rady EU na 35 milionů eur (zhruba 900 milionů korun).

Ve srovnání s předsednictvími, které před Dánskem zastávaly především země střední Evropy, vypadá dánský závazek téměř nereálně. Polsko, které otěže předsednictví svíralo ve druhé polovině loňského roku, utratilo za přípravu a realizaci podle informačí ČTK 115 milionů eur (skoro tři miliardy korun) a Maďarsko, které Radě EU předsedalo šest měsíců před tím, 85 milionů (2,2 miliardy korun). Náklady České republiky, která předsednictví zastávala v prvním pololetí roku 2009, dosáhly 3,4 miliardy korun.

Rekordmanem je pak v tomto ohledu jednoznačně Francie, která na své předsednictví v roce 2008 vydala 171 milionů eur (téměř 4,5 miliardy korun).

Politické špičky, které budou Dánové hostit na jejich pravidelných oficiálních zasedáních, se mohou podle ministra Wammena těšit například na vodu z dánských vodovodních kohoutků servírované v karafě namísto rozlévané balené vody nebo na menší počet dárků, pozorností a nejrůznějších upomínkových a reklamních předmetů pro vysoce postavené diplomaty.

Tak například zmiňovaná Francie, která před nedávnem předsedala nejvyspělejším zemím světa G8, rozdávala hlavám států luxusní plnící pera značky Dupont, která lze v obchodě získat za více jak 1.000 eur. Jejich manželky byly obdarovány neméně luxusní kabelkou Herm`es.

Na otázku EurActivu, jaké nejdražší dárky hodlá dánské předsednictví hlavám států a vlád na jejich oficiálních jednáních rozdávat, ministr odpověděl, že budíky v hodnotě 90 eur za kus.

Prozradil také, že dánská vláda se rozhodla, že bude usilovat i o to, aby politici namísto nákladného a životnímu prostředí škodlivého cestování autem více využívali prostředky veřejné dopravy.

Avšak není se čemu divit, zelený udržitelný růst patří k hlavním bodům programu dánského předsednictví, který byl představen na konci minulého týdne.

Filtrační konvice na kohotkovou vodu najdete v širokém sortimentu na našem e-shopu www.EKOzbozi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů