Úterý, 23. dubna 2024

STUDIE: Směrnice o odpadech přináší nová pracovní místa a snižuje náklady

STUDIE: Směrnice o odpadech přináší nová pracovní místa a snižuje náklady

Evropská komise v pátek 13. ledna zveřejnila studii, která mapuje provedení právních předpisů EU o odpadech. Jejich plné zavedení by dle studie přineslo roční úspory v hodnotě 72 miliard euro, zvýšilo roční obrat odvětví nakládání s odpady a recyklace v EU o 42 miliard euro a vytvořilo přes 400 000 pracovních míst za rok (studie hodnotí, co by přinesla plná implementace evropské legislativy v roce 2020, ve srovnání s tím, kdyby stav implementace zůstal stejný, jako byl v roce 2008). Ta mimo jiné také upozorňuje na fakt, že protiprávní nakládání s odpady v členských státech způsobuje promarnění příležitosti k hospodářskému růstu. Značný pokrok je však znát díky přísnějším vnitrostátním kontrolám a lepší informovanosti o tom, jak s odpady nakládat.

Čtyři hlavní závěry vyplývající ze studie:

  • Studie dospívá k závěru, že by občané o odpadech měli být více informováni. Měly by být zpřístupněny údaje a prováděn systematický monitoring působení právních předpisů v praxi.

  • Lepší využívání zásady Znečišťovatel platí a širší využívání ekonomických nástrojů, jako je zvýšení ceny odstranění odpadů, by mohlo přispět k zajištění dodržování předpisů a poskytnout nezbytné finanční zdroje pro nakládání s odpady.

  • Členské státy by měly posílit inspekční a monitorovací kapacity. Za tím účelem by bylo možno vytvořit audit na úrovni EU a pokud možno společné inspekční standardy.

  • Jednu poměrně nákladově efektivní možnost k posílení monitoringu provádění předpisů na úrovni EU by mohlo představovat využití odborných zkušeností a kapacit Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). Tato možnost by obnášela nižší administrativní náklady než vytvoření nové agentury pro odpad.

Studie naleznete zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů