Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chrudim hledá firmu, jež odklidí ekologickou zátěž po Transportě

Chrudim hledá firmu, jež odklidí ekologickou zátěž po Transportě

Město Chrudim začne hledat specialistu, který odklidí ekologický odpad a kontaminovanou zeminu v bývalém areálu firmy Transporta Chrudim. Areál je zamořený zejména chlorovanými uhlovodíky. Město nyní zadá veřejnou zakázku za více než 171 milionů korun. ČTK o tom informoval místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD).

"Náklady pokryje stát s příspěvkem kraje. Pro město Chrudim znamená tato zakázka zvýšenou administrativu. Město nemá se zadáváním zakázek v takové výši zkušenosti, proto jsme si najali externí firmu, která soutěž provede," řekl Tejkl.

Chrudim nyní zadá veřejnou zakázku, obálky s nabídkami firem by se podle plánu měly otevírat na konci června. Likvidace kontaminované zeminy a další práce by v areálu bývalého státního podniku Transporta Chrudim měly začít na konci roku. Z areálu se bude odvážet kontaminovaná zemina a nyní se předpokládá, že tam vznikne až sedm metrů hluboká jáma. Do té potom nákladní automobily dovezou novou zeminu. Sanace by měla trvat asi 12 měsíců.

Transporta byla firma s více než stoletou tradicí, která vyráběla zejména dopravní zařízení. Produkovala třeba výtahy, eskalátory a pásové dopravníky. Na počátku 90. let firma zaměstnávala přes 4000 lidí a měla obrat více než dvě miliardy Kč. V roce 1998 strojírny zkrachovaly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů