Úterý, 23. dubna 2024

V Kutné Hoře má díky bioelektrárně klesnout o 10 pct cena tepla

V Kutné Hoře má díky bioelektrárně klesnout o 10 pct cena tepla

Nová bioelektrárna na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v areálu ČKD Kutná Hora, kterou za 600 milionů korun vybudovala společnost EC Kutná Hora, by od letošního podzimu mohla zásobovat teplem třetinu města. Pro koncové odběratele by to znamenalo zhruba desetiprocentní zlevnění, řekl ČTK starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).

Zařízení, které je nyní ve zkušebním provozu, využívá jako palivo obilnou a řepkovou slámu a cíleně pěstované energetické plodiny. "V současnosti finišujeme s přípravou smlouvy o dodávce tepla," uvedl Šanc. Totéž potvrdil i jednatel EC Kutná Hora Petr Polívka.

Bioelektrárna by měla dodávat teplo společnosti KH Tebis, která v současnosti zásobuje teplem asi 7000 lidí, tedy přibližně třetinu města včetně škol a veřejných institucí. Bude kvůli tomu nutné vybudovat nový horkovod.
"Tebis by měl přejít z vytápění plynem v kotelnách na vytápění teplem z tohoto zařízení. Bude to znamenat nezávislost na dodávkách a cenách zemního plynu v budoucnosti, kde se obecně očekává další růst, takže Kutná Hora by byla tohoto ušetřena," poznamenal Šanc. Podle něj to navíc přinese i další příznivý efekt - využití slámy z okolních polí a farem. "Což má zase pozitivní vliv na zaměstnanost v regionu," dodal starosta.

Polívka uvedl, že firma KH Tebis bude nadále vlastníkem distribuční sítě a teplo z bioelektrárny bude dodávat koncovým uživatelům. "Celé uspořádání zůstane zachováno s tím, že KH Tebis bude teplo odebírat od nás," dodal. EC Kutná Hora na svých internetových stránkách inzeruje, že má zájem o dodávky slámy, a uvádí i výkupní ceny. Bioelektrárna již nyní vyrábí také elektřinu, kterou dodává do distribuční sítě prostřednictvím lokálního distributora.

Kutnohorští zastupitelé se s představiteli EC Kutná Hora sejdou 24. ledna přímo v areálu ČKD. "Chceme, aby se zastupitelé seznámili s touto technologií a s celou investicí," uvedl Šanc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů