Čtvrtek, 28. března 2024

Automobilky vyvinuly jednotnou zásuvku pro elektromobily

Automobilky vyvinuly jednotnou zásuvku pro elektromobily

Automobilka Volkswagen vyvinula spolu s dalšími automobilovými výrobci jednotnou podobu zástrčky pro dobíjení budoucích elektromobilů. Jednotný průmyslový standard je k dispozici pro všechny výrobce, uvedla firma.

Sjednocení se přitom netýká jen samotné zástrčky, ale celého systému kombinovaného dobíjení, včetně řízení dobíjení a elektrické soustavy pro všechny druhy dobíjení. Tím má dojít ke snížení nákladů a podpoře rozšíření elektromobility po celém světě.

Na systému kombinovaného dobíjení spolupracovaly s VW německé automobilky Audi, BMW, Daimler a Porsche a jejich američtí partneři Ford a General Motors.

Volkswagen kombinované dobíjení použil u studie elektrického "brouka" E-Bugster, kterého nedávno představil na autosalonu v Detroitu. Vůz má výkon 85 kW a dojezd 180 km. Může být dobíjený buď jednofázovým střídavým proudem, který je běžně v domácích zásuvkách, nebo lze použít extrémně rychlé dobíjení stejnosměrným proudem na dobíjecích stanicích. To umožní dobití za 35 minut.

Na elektromobily se zaměřuje i další koncernová značka Škoda, ta tento týden uvedla na silnice flotilu deseti testovacích elektrických octavií a v roce 2014 počítá se sériovou výrobou městského elektromobilu zřejmě na bázi modelu Citigo. Loni bylo z celkem více než 173.000 nových prodaných osobních aut v ČR 56 elektromobilů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů