Pátek, 29. března 2024

Jaderná energie vstoupila do volební kampaně

Jaderná energie vstoupila do volební kampaně

Pokud bude kandidát socialistů na prezidenta François Hollande moci uplatnit svůj plán omezit jadernou energetiku, čeká Francii ekonomické tsunami. Pro tuto apokalyptickou předpověď si francouzský prezident Nicolas Sarkozy vybral symbolické místo, atomovou elektrárnu Tricastin.

Nicolas Sarkozy se v kampani před jarními prezidentskými volbami snažil využít toho, že ve Francii, která mezi evropskými zeměmi již po léta využívá jadernou energii zdaleka nejvyšší měrou, vládla po léta široká shoda. Svého socialistického rivala Hollanda, který slíbil, že sníží podíl jaderné energetiky ze 74 na 50 procent, obvinil, že ústupem od jádra chce připravit zemi o energetickou nezávislost a o statisíce pracovních míst.

Útok na kandidáta socialistů byl, jak je v předvolebních kampaních obvyklé, přehnaný a François Hollande se proti němu také ostře ohradil. "Nicolas Sarkozy ještě oficiálně neoznámil, že se chce znovu ucházet o prezidentský mandát, a přesto vstupuje do volebního boje, ze kterého dělá karikaturu," prohlásil kandidát socialistů. Přiznal zároveň, že je pro větší diverzifikaci zdrojů energie, ale že "jaderná energie i nadále zůstane hlavním zdrojem". Současně si také otevřel dveře k případnému korigování názorů, když slíbil, že pokud prezidentské volby vyhraje, uspořádá celonárodní debatu o energetice.

Předvolební spor o budoucnost jaderné energetiky ve Francii přinesl i debatu, nakolik je na ní země závislá, jednak jako na záruce energetické nezávislosti, jednak jako na oboru přinášejícím zisky a zajišťujícím mnoho pracovních míst.

Závislost, nebo nutnost?

Prezident Sarkozy ve svém projevu v elektrárně Tricastin tvrdil, že v sázce je 240 tisíc pracovních míst. Nejen to. Podle prezidenta pokud by Francie ustoupila od jádra, "účty za elektřinu pro domácnosti by vzrostly o stovky eur".

Odhady, jak velkou váhu má jaderná energetika ve francouzské ekonomice, se liší podle toho, zda analýzy pocházejí od energetických společností, nebo od ochránců životního prostředí. Podle šéfa státem kontrolované společnosti Electricité de France Henriho Proglia by ústup od jádra znamenal ztrátu až milionu pracovních míst. Tajemnice francouzských zelených (Europe-Ecologie les Verts) Cécile Duflotová označila Proglia za lháře s tím, že s jádrem je spojeno "nanejvýše 140 tisíc pracovních míst". Nevládní organizace Sortir du nucléaire (Opustit jádro) odhaduje dokonce méně než 100 tisíc.

Všeobecně jsou ve Francii přijímány údaje z analýzy auditorské firmy PricewaterhouseCoopers, ačkoli si ji objednala Anne Lauvergnonová, šéfka společnosti AREVA, která staví a provozuje jaderné elektrárny a která patří k zájemcům o dostavbu českého Temelína. Podle této analýzy je v jaderné energetice a v oborech na ní napojených zaměstnáno celkem 410 tisíc lidí, přičemž necelá polovina, 170 tisíc, pracuje ve firmách, které zajišťují nejrůznější obchody a služby pro lidi přímo zaměstnané v atomových elektrárnách.

Studie PricewaterhouseCoopers uvádí, že celková hodnota podniků specializovaných na jadernou energetiku a firem přímo na ně napojených představuje 12,3 miliardy eur, což se rovná 0,71 procenta hrubého národního produktu země. Pokud by se připočítala i hodnota společností, které jsou na jadernou energetiku napojeny i nepřímo, vyšplhala by se hodnota na 33,5 miliardy eur, tedy dvě procenta hrubého národního produktu Francie.

Zastánci zmenšení podílu jaderné energetiky tvrdí, že důsledky takového kroku by nemusely být pro energetickou nezávislost země dramatické. Podle výpočtů sdružení Sortir du nucléaire sice jaderná energetika zajišťuje tři čtvrtiny výroby elektřiny ve Francii, ale dodávky z tohoto sektoru se na domácí spotřebě energie podílejí pouze 15 procenty. Studie, kterou si nechal vypracovat francouzský Senát, naopak zdůrazňuje, že jaderná energetika dává zemi v rámci Evropy strategickou výhodu.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů