Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt pražské čistírny patří mezi 30 s malou šancí na peníze EU

Projekt pražské čistírny patří mezi 30 s malou šancí na peníze EU

Projekt na modernizaci pražské čistírny odpadních vod patří mezi tři desítky těch, které zřejmě s definitivní platností nedosáhnou na podporu z evropských fondů. I když ministerstvo životního prostředí stále jedná s Evropskou komisí, nepodařilo se v balíku 44 sporných projektů záměr za několik miliard korun dostat do desítky s lepšími výhledy.

Současně se podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) blíží moment, kdy peníze blokované pro pražskou čistírnu a další sporné projekty nabídne MŽP jiným zájemcům, kteří budou schopni dotace prostavět do konce roku 2015.

"Nechci vypouštět signál kamkoli, stále ještě jednáme," řekl dnes Chalupa novinářům. Velké šance ale zřejmě pražský projekt nemá. Stejně jako u dalších problémových žádostí tkví i u hlavního města zádrhel ve smlouvě s vodohospodářskou společností.

Chalupa přiznal, že ministerstvo určilo přesný termín, kdy rozhodne, že od prosazování třech desítek nejproblematičtějších modernizací čistíren ustoupí. Sdělit "deadline" novinářům ale odmítl. Před koncem loňského roku jeho náměstek Jakub Kulíšek hovořil o konci ledna.

Pražští zastupitelé v prosinci rozhodli, že hlavní město případnou dotaci z EU dofinancuje. Náklady na přestavbu a rozšíření pražské čistírny totiž přesáhnou 11 miliard korun. Z operačního programu Životní prostředí by Praha mohla dostat maximálně 5,9 miliardy korun.

Evropské komisi se nelíbí, že má proplácet peníze projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. Většina vodovodní sítě v Česku je ve vlastnictví měst a obcí či jimi ovládaných firem, města ale pronajímají síť soukromým vodárnám, které pak do majetku nemusí příliš investovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů