Pátek, 29. března 2024

Mohelnická radnice snížila poplatek za likvidaci odpadů

Mohelnická radnice snížila poplatek za likvidaci odpadů

Obyvatelům Mohelnice na Šumpersku klesly platby za odpady. Vedení města totiž pro letošní rok snížilo roční poplatek za jeho svoz a likvidaci na 408 korun z loňských 434 Kč. ČTK to řekl místostarosta Mohelnice Antonín Navrátil. Ve většině měst Olomouckého kraje zůstaly poplatky za odpady na loňské úrovni.

"Sazbu jsme mohli snížit díky tomu, že stále více lidí separuje odpad. Je to pro ně odměna za to, že se chovají ekologicky, což je samozřejmě dobře," uvedl Navrátil. Doplnil, že město snížilo poplatek za svoz a likvidaci odpadů i v roce 2011, tehdy klesl na 434 korun z předloňských 498 Kč.

Mohelnice však musí podle něj provoz odpadového hospodářství dotovat částkou několika stovek tisíc korun ročně. "Tato suma se ale zhruba rovná částce potřebné na provoz sběrného dvora. Pokud bychom ho ale neměli, zvýšilo by se riziko vzniku černých skládek, které bychom stejně museli likvidovat," řekl Navrátil.

Ve většina velkých měst v Olomouckém kraji letos poplatky za svoz a likvidaci odpadů zůstaly na loňské úrovni. Například v krajské Olomouci dospělí zaplatí 492 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů