Čtvrtek, 25. dubna 2024

DUHOVKY: Senát pomohl čisté energetice

DUHOVKY: Senát pomohl čisté energetice
  1. EKONOMIKA: Senát pomohl čisté energetice
  2. PŘEROV: Recyklace místo spaloven
  3. AUTO: Více inovací, méně ropy
  4. JÍDLO: Drůbeží skandál


EKONOMIKA
Senát pomohl čisté energetice

Senátoři spravili nejhorší části nového zákona proti čisté energii, který prosazuje ministr průmyslu Martin Kuba. Chce razantně přiškrtit investice do nových větrných elektráren, rodinných solárních panelů na střechách, bioplynových stanic a podobných chytrých projektů. Šéflobbista ČEZ se podle svědků opakovaně nechal slyšet, že za návrhem stojí on sám.

V české čisté energetice nyní pracuje 15 000 lidí. Senát v zákoně ponechal řadu zbytečných byrokratických překážek. Nicméně pozměnil některé důležité pasáže nových pravidel, které by prakticky znamenaly, že žádná malá energetická firma, obec nebo rodina na čistou elektrárnu nedostane úvěr od banky. Celé odvětví by tak napříště bylo v rukou ČEZ a jiných mamutů s vlastním kapitálem. Poslanci budou na přelomu ledna a února hlasovat, jestli senátorská vylepšení schválí.


PŘEROV
Recyklace místo spaloven

Dýchej v Přerově! Tak se jmenuje iniciativa přerovských obyvatel, kteří chtějí raději lepší třídění než novou megaspalovnu odpadků ve městě. Místní politici jsou proti recyklaci.

Ačkoli se někdy mylně říká, že patříme mezi mistry v třídění, skutečnost je jiná. Česká republika recykluje pouhých 24 % komunálního odpadu. Úspěšné evropské státy přitom znovu využívají i více než 60 % svých odpadků. Hnutí DUHA proto prosazuje do zákona o odpadech takzvanou recyklační slevu: obce, které hodně recyklují, by měly mít menší poplatky za skládkování. Bude radnice motivovat, aby třídit odpad bylo nejen správné, ale také snadné.


AUTO
Více inovací, méně ropy

Litr benzínu za dvaadvacet a nafty za osmnáct korun. Tolik jsme platili před deseti lety. Nyní se cena obojího vyšplhala k 36 korunám a máme jednu jistotu: výrazně levněji už tankovat nebudeme. Jestli chceme levnější život, potřebujeme moderní ekonomiku s novými chytrými technologiemi, které sníží naši závislost na ropě. Loni jsme za její dovoz zaplatili každý den 244 milionů korun. Naše peníze jdou navíc často do kapes nevyzpytatelných zemí - platíme tak ve výsledku třeba ruskou armádu nebo zkorumpovanou ázerbajdžánskou dynastii Alijevů.

Proto Hnutí DUHA ve své iniciativě Velká výzva prosazuje důležitý nový zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení - a posílí tak ekonomiku, sníží účty rodinám a hlavně: zajistí nezávislost na drahém dovozu ropy. Přidejte se k nám.


JÍDLO
Drůbeží skandál

Bakterie rezistentní vůči antibiotikům ve dvanácti z dvaceti kuřat koupených v supermarketech objevily laboratorní testy, které nechala udělat německá partnerská organizace Hnutí DUHA. Mezi řetězci, které nabízely riskantní zboží, byl také Lidl nebo Penny. Nebezpečné mikroby mohou při přípravě masa v kuchyni snadno přejít i na člověka.

Proto je bezpečnější biomaso z ekologického zemědělství, kde drůbeži do krmení nepřidávají antibiotika. Kuřata tu navíc - na rozdíl od průmyslových velkodrůbežáren - mají zaručený volný výběh a dostávají přirozené krmení. Ve webovém adresáři Hnutí DUHA najdete přímé kontakty na biofarmáře, kteří dodávají bio drůbeží - i další zdravé potraviny.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů