Pátek, 29. března 2024

Nová spolupráce NP Šumava s Gymnáziem a Střední odbornou školou ekonomickou ve Vimperku

Bližší spolupráci naváže Správa Národního parku Šumava a Střední odborná škola ekonomická ve Vimperku.  Společně zorganizují různé soutěže, přednášky. Studenti pomohou parku s vypracováním anket v terénu.

Nová spolupráce NP Šumava s Gymnáziem a Střední odbornou školou ekonomickou ve Vimperku

Správa Národního parku Šumava naváže bližší spolupráci s Gymnáziem a Střední odbornou školou ekonomickou ve Vimperku. Studenti budou více než doposud navštěvovat programy environmentálního vzdělávání a zaměstnanci parku připraví ve spolupráci s učiteli školy další zajímavé akce. Vzniknou nové společné projekty.
"Obě organizace mají své sídlo ve Vimperku, což nás spojuje. Celá řada našich zaměstnanců na vimperském gymnáziu odmaturovala. Hlubší spoluprací vlastně jen podpoříme erudici potencionálních budoucích spolupracovníků národního parku," říká Jiří Mánek, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava, který je sám absolventem vimperského gymnázia a spolupráci s gymnáziem si vzal pod osobní patronát.
"Navíc během blokády Na Ztraceném jsme si uvědomili, že celá řada mladých lidí o Národním parku Šumava mnoho neví, tak chceme touto cestou zvýšit informovanost gymnaziálních studentů," uvádí mluvčí parku Pavel Pechoušek.
"Správa Národního parku Šumava spolupracuje již 17 let v rámci environmentální výchovy s desítky školami z celé republiky," říká Martina Kučerová, metodik Středisek environmentální péče. S vimperským gymnáziem chce spolupráci co nejvíce upevnit.

Spolupráce odstartuje úvodní přednáškou na téma - Co je to Národní park Šumava? Ta je naplánovaná na 31. ledna 2012, což je den kdy žáci a studenti dostávají vysvědčení. "Přednáškový program bude určen studentům ve věku od 15 do 18 let. Lektory budou odborníci z řad zaměstnanců Správy parku z různých oborů," popisuje Josef Štemberk, vedoucí Oddělení vztahů s veřejností Správy Národního parku Šumava.

Správa parku chce pro vimperské studenty vypsat i literární soutěž na předem domluvené téma. "V ní by se studenti mohli věnovat unikátním druhům živočichů a rostlin, kteří na Šumavě žijí, nebo rostou, nad ochranou přírody v podmínkách 21. století, nebo přinášet zajímavé profily lidí, kteří na Šumavě bydlí, či rozhovory s šumavskými starousedlíky," doplňuje Josef Štemberk.
V plánu je pro studenty zorganizovat i fotografickou soutěž. "Nejlepší fotky a texty můžeme uveřejnit v periodicích, které vydává Správa Národního parku Šumava," uvádí náměstek Mánek.
"Pro studenty ekonomické školy, kteří mají učební předměty věnované například cestovnímu ruchu, by bylo zajímavé zapojit se do dotazníkových šetření, jako je například počítání turistů na šumavských stezkách, nebo mohou vytvořit vlastní anketu mezi návštěvníky Šumavy," uzavírá ředitelka gymnázia Eva Piherová.


Další návrhy spolupráce:

- spolupráce při organizaci a účasti na mezinárodních táborech šesti národních parků - letošní tábor se koná v Národním parku Bavorský les

- spolupráce při organizaci přírodovědných kroužků

- semináře pro učitele - odborné přednášky, doprovody

- spolupráce při reedici manuálu "Pojďme na to od lesa", což je název příručky ekologické výchovy a lesní pedagogiky, která se stala v roce 2003 hlavním projektem ekologické výchovy v Národním parku Šumava

Ve Vimperku dne 19.1. 2012


Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava
1. máje 260
385 01 VIMPERK
tel.: +420 388 450 213
mobil: +420 731 530 509
e-mail: pavel.pechousek@npsumava.cz
www.npsumava.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů