Čtvrtek, 28. března 2024

Řepík lékařský

Řepík lékařský

Řepík lékařský je významnou léčivou bylinou. Jako hrdina se proslavil již několik století před našim letopočtem. Uvádí se, že zachránil život pontskému králi Mithridatu Eupatorovi.

Zachránce královských životů

Řepík lékařský je významnou léčivou bylinou. Jako hrdina se proslavil již několik století před našim letopočtem. Uvádí se, že jako protijed zachránil život pontskému králi Mithridatu Eupatorovi - odtud i jeho latinské označení - při otravě jater.

Co obsahuje

Řepík obsahuje velké množství tříslovin, léčivých favonoidů a hořčin. Dále menší množství kyseliny křemičité, silic a vitamínu C.

Kde ho najdete

Řepík lékařský nacházíme nejčastěji na slunečných a suchých plochách, při okrajích cest, na mezích a svazích. Řepík lékařský je svým vzrůstem i květy podobný malé divizně. Sběr byliny je nejvhodnější v období od května do srpna. Sbírá se květ i nať.

Řepík Lékařský je rozšířen jako bylina po celém světě, zejména v mírném pásu Asie a v severní Americe. V České republice Řepík lékařský roste v suchých lukách a u prašných cest. Má až přes metr vysokou lodyhu a přízemní listy speřené jednoduše v růži, jeho listy jsou stříhaně pilovité, polodlouhé, na líci zelené. Řepík lékařský má drobné žluté kvítky v hroznu a rozkvétá od června do září.

Jak působí

Široké spektrum látek je odpovědné i za širokou paletu příznivých účinků. Třísloviny a hořčiny například podporují tvorbu žaludečních šťáv. Flavonoidy působí příznivě na cévní stěnu a potlačují celkovou i lokální zánětlivou reakci.

Kyselina křemičitá a silice působí příznivě při mnoha zánětlivých onemocněních močových cest. Nejčastěji se požívá jako součást směsí v močopudných čajích. Svíravého účinků tříslovin je možné využít k obkladům, koupelím i přípravě kloktadel při paradontózách spojených s krvácením z dásní.

Upozornění

Sušení má probíhat rychle. Pokud bylina zhnědne, je již nepoužitelná. Sbírané části by neměly obsahovat zralé plody.

K čemu je řepík používán

Při vnitřním užívání jsou doporučovány dva šálky čaje na den. Působí proti zánětům močových cest, při zažívacích obtížích a dětských průjmech.

Ze zevního použití je nejznámnější a nejpoužívanější blahodárné působení nálevu z řepíku na onemocnění úst a hrdla. Jako kloktadlo se používá prakticky při všech zánětech v dutině ústní, při angínách a krvácení z dásní.

ZDROJ:http://lecive-bylinky.celyden.cz/, www.prirodni-matrace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů