Pátek, 29. března 2024

Boj s klimatickými změnami a globálním oteplením je během na dlouhou trať

Boj s klimatickými změnami a globálním oteplením je během na dlouhou trať

Emise skleníkových plynů dosáhly v roce 2010 svého dosavadního rekordu. Odezvu to však vyvolalo jen pramalou. Boj s klimatickými změnami a globálním oteplením je během na dlouhou trať, a nikdo právě nepospíchá do další etapy. Většina závazků, přislíbených kroků a adekvátních reakcí je nastavena do roku 2020, a zatím běží čas. Přesto žurnál Scientific American uveřejnil na svém webu zajímavý článek, ve kterém shrnuje čtrnáct praktických a jednoduchých rad, které sice nezvrátí průběh globální změny klimatu, ale mohly by pomoci "koupit čas".

Uhelná elektrárna - právě ty patří mezi největší producenty skleníkových plynů globálněUhelná elektrárna - právě ty patří mezi největší producenty skleníkových plynů globálně

Skleníkové plyny, to není jen oxid uhličitý, byť právě uhlíkem jsou všechny studie majoritně akcentovány. Pokud by se ale například teď podařilo snížit emise metanu, oxidu dusného a ostatních látek, začali bychom v předstihu řešit problém, který nás bude čekat za deset let.

Je to právě popílek v ovzduší, který poškozuje lidské zdraví a metan, který bude stále více ovlivňovat výnosy zemědělských plodin. Snížení jejich produkce a pročištění ovzduší by pomohlo snížit teplotu zemského povrchu o půl stupně, což se vyplatí nepřehlížet.

Narozdíl od oxidu uhličitého, jehož koloběh v atmosféře je komplexně provázán s řadou dějů, patří například takový metan a popílek mezi "krátkodobé" záležitosti. Změna jejich zastoupení v ovzduší se projeví rychleji, tudíž může jejich omezení přinést téměř okamžitý výsledek.

"Pokud celý svět řeší, které zdroje je zapotřebí omezit a jaké přístupy zvolit pro příští desetiletí, nemělo by se zapomínat na kroky, které můžeme učinit ihned," tvrdí Veerabhadran Ramanathan, z oceánografického institutu v kalifornském San Diegu. "Jejich výhodou je totiž především to, že přinášejí efekt v horizontu týdnů a měsíců, nikoliv desetiletí."

Jak tedy zpomalit proces globálního oteplování? Stačí například omezit únik metanu z uhelných dolů, jeho lapáním či spalováním, což by byl úkol především pro Čínu a další veké producenty uhlí. Afrika, Střední východ a Rusko můžou zapracovat na úniku metanu z vrtů v rafinériích.

Američané a Číňané přispějí pro změnu lapáním unikajícího metanu ze skládek, a trochu víc se budou snažit, pokud jde o třídění odpadu a výrobu kompostu z biodegradabilních látek. Od věci by vůbec nebylo občas provzdušnit rýžová pole, a narušit tak růst metanogenních bakterií.

Ve světě je technologie bioplynových stanic stále nedostatečně rozšířená, a tam kde se ve velkém chová dobytek, by neškodily vyhnívací kalové jámy. S problémy se potýká také nedostatečné spalování paliva v motorech automobilů, kde by bylo rovněž účelné učinit ekologický pokrok.

Celkem čtrnáct kroků ke zpomalení globálního oteplení pojmenovává jednotlivé varianty, ať už se týkají celého světa, nebo jen určitých států. Zajímavé je, že náklady na implementaci těchto návrhů jsou srovnatelně nižší, než zisk, který přinášejí.

ZDROJ: Hybrid.cz, scientificamerican.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů