zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Pelyněk lékařský

05.02.2012
Příroda
Zdraví
Pelyněk lékařský

Pelyněk pravý
Artemisia absinthium

Výskyt:

Roste na slunných stráních, v křovinách, na pustých místech a na rumištích.

Popis:

Vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých s mnohohlavým oddenkem, trsovitou, až 130 cm vysokou lodyhou, a s laty drobných kulovitých žlutých úborů. Plodem je vejčitá nažka. Rostlina je silně aromatická a hořká podobně jako pelyněk černobýl (Arte-misiavulgaris).

Pelyněk je od 12. století uváděn jako významné žaludeční amarum (léky hořké chuti povzbuzující chuť k jídlu - Tinctura amara), přidává se ve zcela malém množství do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů.

Sbíráme:

Sbíráme kvetoucí nať (Absinthii herba)v délce 20 až 30 cm (červenec - srpen).

Účinné látky:

Nať obsahuje hlavně silici s hlavní složkou thujonem a azulenem, dále hořčiny, pryskyřici, třísloviny a další látky. Droga má kořenitý pach a silně hořkou chuť.

Použití:

Účinné látky v ní obsažené

zvyšují vylučování trávících šťáv

a působí příznivě při silných zažívacích obtížích

a střevních obtížích.

Nadměrné a trvalé užívání pelyňku má nepříznivý vliv na lidský organizmus, může vyvolávat závratě a křeče.

V těhotenství je nutno se pelyňku vůbec vystříhat.

Čaj (nálev):

Pelyněk se doporučuje užívat vnitřně nebo v prášku při

nechutenství

střevních kolikách

při nedostatku žaludečních kyselin,

žlučníkových poruchách

jaterních poruchách

- 1 lžičku sušené natě přelijeme 1/2 l vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Užíváme chladný 1 lžíci po dvou hodinách.

,
,
,

tinktura:

(Absinthii tinctura) používá se stejně jako nálev

Prášek:

suchou nať rozdrtíme nebo rozemeleme na prášek a přesejeme přes sítko. Užíváme 3x denně na špičku nože a zapíjíme vodou. Doporučuje se podávat při stejných obtížích jako čaj.

Víno:

1 díl pelyňku (nať),

1 díl levandule (nať),

1 díl majoránky (nať),

1 díl máty peprné (list)

1 díl šalvěje (list).

Zalijeme 100 díly bílého vína a necháme 8 dní v uzavřené láhvi stát. Potom slijeme přes pláténko a užíváme 4 lžičky denně na

posílení žaludku

povzbuzení chuti

vždy jednu hodinu před jídlem.


ZDROJ:http://sk2.goo.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
LTD Polana
21
8. 2017
21-25.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí