Pátek, 19. dubna 2024

Senát navrhl o tři roky odložit provoz podzemních úložišť CO2

Senát navrhl o tři roky odložit provoz podzemních úložišť CO2

Ukládání oxidu uhličitého do podzemních úložišť v Česku, které má kvůli EU umožnit nový zákon, by mělo být podle Senátu povoleno až od roku 2020. Vláda plánovala umožnit provoz úložišť už o tři roky dříve, byť se technologie vtlačování ekonomicky vyplatí až po skončení druhého desetiletí. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) dnes ale s odkladem souhlasil. O odložení nyní rozhodne sněmovna.

Vtlačování CO2 do podzemí a jeho trvalé uchovávání v podzemních prostorách má být jedním z nástrojů v boji proti změnám klimatu, který vyžadují směrnice EU. Počítá s vyvíjejícími se technologiemi, jejichž pomocí se oxid uhličitý zachytává z průmyslových zařízení a poté se vtlačí do úložiště ve vhodné podzemní horninové struktuře.

"My jsme přesvědčeni, že to je technologie, která může mít budoucnost, která v České republice i z hlediska geologického podloží je proveditelná. V tuto chvíli však nikoli ekonomicky výhodná," uvedl ministr. Senátoři byli kritičtější. Jiří Pospíšil (ODS) označil normu i evropskou směrnici za hloupost. "Toto je darebný kšeft, řešení neekologické," přidal se zástupce ČSSD Jan Žaloudík.

Senátoři tříletý odklad zdůvodnili obavami, že uspíšením by se Česko zavázalo k nákladnému hrazení průzkumu pro umístění úložišť, o což by nyní mohli mít zájem spíše spekulanti. Zástupce ODS Karel Šebek v této souvislosti zmínil částku 750 milionů korun. Podle něj navíc existují ekologická rizika ze samovolného úniku plynu z úložišť. Působení CO2 by navíc mohlo narušit geologické systémy, míní Šebek.

Zákon počítá s tím, že zájemci o vybudování a provoz úložiště budou muset zjišťovat přítomnost a stav přírodních a umělých cest včetně studní a vrtů nebo zda plánované úložiště nezasahuje na území cizího státu. Norma má zakázat ukládání oxidu uhličitého do míst, kde jsou významné zásoby kvalitní podzemní vody určené pro zásobování pitnou vodou.

Obcím by mohl zákon přinést nový zdroj peněz. Pokud totiž bude vtlačovací zařízení na jejich území, budou dostávat celý poplatek za ukládání CO2 ve výši až stovek tisíc korun ročně. Podle studie ministerstva životního prostředí je na území ČR k dispozici celková kapacita pro uložení 700 milionů tun CO2.

Vláda normu předložila kvůli tomu, že lhůta pro převzetí unijních směrnic do českého práva uplynula už loni v červnu, a Brusel už proto zahájil s ČR příslušné řízení. Česku v něm hrozí pokuta v řádu desítek milionů korun.

Senát na závěr lednové schůze vyměnil Miloše Vystrčila (ODS) za jeho stranického kolegu Miroslava Škalouda v Parlamentním shromáždění NATO. Horní komora se znovu sejde 8. února, kdy má schvalovat přímou volbu prezidenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů