Pátek, 29. března 2024

MND připravují hluboké vrty na plyn na Moravě

MND připravují hluboké vrty na plyn na Moravě

Na 13 miliard metrů krychlových zemního plynu, což odpovídá jeho spotřebě v ČR za půldruhého roku, se odhadují zásoby tohoto média v zemi pod okresy Břeclav a Hodonín. Těžit se ho chystá společnost Moravské naftové doly (MND) a další.

Podle odborníků pro vyhledávání zemního plynu ve velkých hloubkách, předpovídají toto ložisko v hloubce tří až pěti a půl kilometrů asi pod katastry obcí Lednice, Násedlovice, Starovičky, Karlín a Krumvíř. MND chystají vrtný průzkum projektem Bohemian Foreland Exploration nákladem miliardy korun. K investici hledají společníky, se kterými se chce podělit jak o náklady, rizika, tak o možné zisky. V případě že budou průzkumné vrty úspěšné a potvrdí-li předpokládanou těžební kapacitu 13 mld. kubíků, mohou zmenšit 98 procentní závislost ČR na dovozu zemního plynu.

MND dělá průzkum, těží plyn a ropu a plyn skladuje (v dosud největším podzemním zásobníku u Tvrdonic na Břeclavsku a v největším a nejvydatnějším naftovém vrtu u Dambořic na Hodonínsku). Vysoce jakostní ropa z něj slouží výrobě léčiv a kosmetiky.

ZDROJ: Haló noviny, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů