Pátek, 19. dubna 2024

Karel Čapek: Vášnivý zahrádkář s citem pro přírodu

Karel Čapek: Vášnivý zahrádkář s citem pro přírodu
Po tzv.utopické fázi svého díla, kdy Karel Čapek napsal sérii divadelních her a románů, jež ho katapultovaly mezi nejznámější, potažmo celosvětově nejvydávanější a nejčtenější autory meziválečné literatury, se Čapek obrátil k všednější tématice a více než jedno desetiletí se mezi léty 1922 a 1936, tedy v mezičase od napsání utopického Krakatitu a antimilitaristické Války s mloky, věnoval všednějším a lokálnějším tématům.
A jedním z příspěvků z toho období je lehká satira na téma rozšířeného českého fenoménu - zahrádkářství. Vznik tématu Zahradníkova roku je datován 27. listopadu 1927, kdy Čapek ve svých mateřských Lidových novinách uveřejnil první sloupek Zahradníkův prosinec. Od ledna do listopadu roku 1928 pak každý měsíc následovaly další tématické části vždy k danému měsíci a ročnímu období. Pro potřeby knižního vydání Čapek původních dvanáct novinových sloupků doplnil o další starší příspěvku k podobným tématům, které napsal a zveřejnil v letech 1925 až 1927 v Lidových novinách, respektive o článek O pěstitelích kaktusů z časopisu Pestrý týden z roku 1928 a dále čistě pro knihu dopsal tři kapitoly Jak vzniká zahradník, O zelinářích a O životě zahradnickém.
Karel Čapek je suverénně nejznámější český spisovatel minimálně 1. poloviny 20. století, který pro světovou literaturu a divadlo stvořil celou řadu klíčových děl. Jeho jméno ale bývá krom přívlastků spisovatel a dramatik též uvozován jako filozof, novinář, fotograf a překladatel. Ale Čapkovy zájmy byly mnohem košatější - a jedním z jeho koníčků bylo právě pěstování zahrady, kdy jeho sbírka fejetonových sloupků Zahradníkův rok prozrazuje, že Čapek nic nedělal povrchně, ale naopak ve všech svých činnostech se snažil proniknout do nejtajemnějších hloubek a právě k oblasti zahradní flóry patřil k těm nejzvídavějším amatérským pěstitelům.
ZDROJ:http://www.odaha.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů