Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odborníci ze SITY přednášeli studentům Masarykovy univerzity

Odborníci ze SITY přednášeli studentům Masarykovy univerzity

Několik desítek studentů Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity absolvovalo od října do prosince kurz Odpadové hospodářství v praxi, který vedli lektoři a odborníci ze společnosti SITA CZ a.s. Semestr byl naplněn přednáškami na témata pokrývající širokou škálu nakládání s odpady od recyklace a využití druhotných surovin přes odpadovou logistiku až po odborné postupy při odstraňování odpadu například ve spalovnách. Studenti tak získali důležité informace přímo z praxe, přednášky byly navíc doplněny exkurzemi v zařízeních pro zpracování a odstranění odpadu.


SEMESTR UZAVŘEL PŘEDNÁŠKOU GENERÁLNÍ ŘEDITEL SITA CZ ZDENĚK HORSÁK
Celý cyklus uzavřel 6. 12. přednáškou Moderní trendy v odpadovém hospodářství generální ředitel společnosti SITA Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. Studenti se dozvěděli například, kde je hranice efektivity odděleně sbíraných komodit odpadů nebo jaká je budoucnost energetického využití odpadů, vše zasazeno do mezinárodního srovnání. Přednáška byla otevřena také pro média, k dispozici byli řešitelé projektu.

O PROJEKTU
Kurz Odpadové hospodářství v praxi je součástí širšího projektu OPVK RECETOX EDUCATION, jehož cílem je inovovat a rozšířit environmentálně orientovanou výuku na Masarykově univerzitě. SITA je jedním z 8 zapojených partnerů projektu, který propojuje poznatky a zkušenosti ze státního sektoru, akademické, neziskové a podnikatelské sféry. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) je samostatným ústavem Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Vytváří živou platformu pro environmentální výuku, což znamená, že výuka tematicky odpovídá požadavkům aplikované praxe, zvyšuje uplatnitelnost absolventů na trhu práce a usnadňuje jejich přechod do praxe.

SPOLUPRÁCE SITA S CENTREM RECETOX
Kromě přednášek věnovaných odpadovému hospodářství se společnost SITA podílí na realizaci projektů Centra pro výzkum toxických látek v Kazachstánu a Kyrgyzstánu, které mají za cíl odstranit z tamního prostředí toxické průmyslové sloučeniny. Generální ředitel společnosti SITA Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D., je také členem Rozšířeného kolegia Centra pro výzkum toxických látek v prostředí, jehož úkolem je kriticky hodnotit dosažené výsledky a přinášet do akademického prostředí Centra nové podněty z aplikačního sektoru.

ZDROJ: www.sita.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů