Pátek, 19. dubna 2024

PERSPEKTIVNÍ OBORY PRO ČESKÉ FIRMY v Brazílii

PERSPEKTIVNÍ OBORY PRO ČESKÉ FIRMY v Brazílii

Zakázky, ve kterých mohou české firmy uspět, se kromě klíčové infrastruktury a energetiky týkají také ochrany životního prostředí či bezpečnosti. Zajímavé jsou též obory jako telekomunikace (optické kabely) či systémy kompatibility kreditních karet a finanční sektor. Dále se jedná o sektory:

Zpracování komunálního a průmyslového odpadu

Tato problematika je již mnoho let v Brazílii široce diskutována, nicméně konkrétní celostátní program stále neexistuje. Projekty jsou na úrovni aglomerací či jednotlivých států, jejich realizace je však velice pomalá. Mimo vlastní třídičky odpadu, spalovny a úpravny jsou v požadavcích brazilské strany často uváděny i lokální čistírny vod (jak pitné, tak odpadní). V současné době je v mnoha lokalitách zvažována možnost privatizace kanalizační sítě, což by ve svém důsledku znamenalo investice do budování čističek odpadních vod. Obecně lze předpokládat, že v příštím období bude sílit poptávka po projektech v oblasti likvidace odpadů, sanace vodních toků a jejich ochrany před novým znečišťováním.

Subdodávky v rámci těžebních projektů (ropa, zemní plyn a minerály) a petrochemický průmysl)

Vzhledem k brazilským nalezištím plynu a ropy v pobřežním pásu (pre-sal) lze očekávat poptávku mj. po potrubí, armaturách, čerpací a měřicí technice a dalších zařízeních. Podpora výroby elektrické energie spalováním zemního plynu je součástí dlouhodobého plánu diverzifikace zdrojů, který byl přijat po energetické krizi v letech 2001-2002. Velice zajímavou komoditou se tak staly turbíny spalující zemní plyn.

Subdodávky v rámci energetických projektů (zařízení pro generaci a distribuci elektrické energie)

Privatizace distribučních společností Escelsa, Light a Cerj přilákala řadu nových investorů, ke kterým patří společnosti EDF (Francie), Chilectra (Chile), Endesa (Španělsko), EDP (Portugalsko), Houston Industries Power, AES Corporation a Southern Company (všechny USA). Privatizace společností vyrábějících elektrickou energii začala již v roce 1997. V souvislosti se snahou diverzifikovat energetické zdroje a zbavit se tak přílišné závislosti na energii z vodních zdrojů je přehodnocována řada energetických projektů, přičemž se kromě tzv. alternativních zdrojů (solární energie, biomasa, malé vodní elektrárny) počítá také s rozšířením těžby kamenného uhlí. Lze proto očekávat i příležitosti v oblasti dodávek důlních technologií a zařízení pro tepelné elektrárny.

DESATERO OBCHODOVÁNÍ S BRAZÍLIÍ

- Neočekávejte, že s Brazilci budete obchodovat přes e-mail. Jednak brazilský protějšek nemusí vládnout plynnou angličtinou a necítí se v takové situaci pohodlně, hlavně to ale není brazilský styl.

- Obchodní jednání začíná postupným oťukáváním, kdy Brazilci svého potenciálního obchodního partnera chtějí nejdříve poznat a vybudovat tak vzájemnou důvěru. Připravte se proto na sérii obchodních jednání v rámci obědů či večeří, výjimkou není ani pozvání do rodiny či na rodinný ranč na víkend.

- Velkou výhodou je ovládání portugalštiny, případně přizvání portugalsky mluvícího prostředníka či tlumočníka.

- Ačkoli to pro našince může být trochu zdlouhavé, není vhodné přejít v jednání rovnou k věci - Brazilci to považují za agresivní. V tomto směru musí být český partner připraven na jistou časovou investici.

- Brazilci jsou obecně při jednáních neformální - oslovují se jak mezi sebou, tak s partnery křestním jménem.

- Čekejte od nich pohostinnost a srdečnost. Nenechají vás při jednání sedět "na sucho" (brazilské cafezinho a voda jsou samozřejmostí), vítají se objetím (abraço) či poplácání po rameni mezi muži a letmým polibkem (beijo) na tvář mezi ženami. Obecně jsou Brazilci poměrně kontaktní a mají rádi fyzickou blízkost.

- Překvapte hostitele drobnou pozorností, ocení to.

- Nenechte se ošálit neformálností - brazilská společnost je zároveň velice konzervativní, což se projevuje například v diktátu vhodného oblečení. U mužů je tak pro obchodní jednání nezbytný tmavý oblek včetně vázanky, kvalitní mokasíny, kožený pásek. V brazilské společnosti se též posuzuje auto, kterým přijedete, či hotel, v němž se ubytujete.

- Rozhodně je nepodceňujte. Brazilští byznysmeni jsou seriózní a na jednání jsou vždy perfektně připravení.

- Před závažnými rozhodnutími si vždy prověřte zázemí a důvěryhodnost potenciálních obchodních partnerů. Spoléhejte na svého brazilského partnera nebo využijte služeb kanceláře CzechTrade v Săo Paulu.


V jedné největších ekonomik světa se otevírá moře nových příležitostí, které kompenzují její vzdálenost a kulturní odlišnosti.

ZDROJ: MODERNÍ ŘÍZENÍ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů