Čtvrtek, 25. dubna 2024

Třetina chce být zelená

Rozestavěné kanceláře v Praze

Třetina chce být zelená

Na území Prahy je momentálně ve výstavbě 128 tisíc m2 kancelářských prostor, které mají být dokončeny během osmnácti měsíců. Z nich více než třetina usiluje o získání takzvané zelené certifikace, která garantuje šetrnost budovy k životnímu prostředí. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

Mezi stavby, které se o certifikaci snaží, patří například rozestavěná River Garden Office v Karlíně či Palác Křižík II na Smíchově.

K získání je třeba splnit několik podmínek. "Stavba musí být energeticky úsporná, mít nízkou spotřebu vody a brát ohled na šetrnost stavebního procesu. Důležitá je také kvalita vnitřního prostředí, tedy tepelný, vizuální a akustický komfort, ale i kvalita a ovladatelnost osvětlení," vyjmenovává Jaroslav Pašmik z České rady pro šetrné budovy.

Certifikáty udělují nezávislé instituce zpravidla po roce provozu. Mezi nejrozšířenější osvědčení patří americký LEED a britský BREEAM.

Například projekt City Green Court už ale získal ocenění ještě před dokončením. "Zatím obdržel precertifikaci LEED Platinum, kterou lze udělit již během výstavby. Díky tomu můžeme klientům ještě před dokončením deklarovat, že se jedná o zelenou budovu," uvedla Petra Hajná ze Skanska Property, která City Green Court staví.

Mezi konkrétní zelené prvky tohoto projektu patří fasáda objektu včetně speciálních skel, monitoring CO2 v interiéru, zelená střecha, stojany pro kola, sprchy a šatny či nabíjecí stanice pro elektromobily.

Podle Markéty Mikové z JLL však pro nájemce zatím nebývá certifikace tak důležitá. "Nepočítáme-li mezinárodní společnosti, prozatím hledí nájemci spíše na hospodárnost provozu, tedy na nízké servisní poplatky než na samotnou certifikaci," říká.

Certifikát má podle ní význam například pro zahraniční investory, kteří s nimi mají zkušenosti z jiných trhů.

V minulosti už osvědčení získala například Centrála ČSOB v pražských Radlicích nebo objekty Amazon Court a Futurama v Karlíně. Certifikovaných budov je v Praze zatím devět, přes dvacet dalších tu nyní o osvědčení usiluje.

Nabídka úsporných bytů vzrostla o polovinu

Ačkoliv nejvíce "zelených projektů" lze najít mezi kancelářemi, významně se rozvíjí i výstavba energeticky úsporných bytových projektů. "Přestože čeští klienti jsou výrazně cenově orientováni a rozhoduje hlavně cena a lokalita, jejich myšlení se posouvá zeleným směrem. To se odráží i v nabídce developerů," říká mluvčí Skanska Reality Ondřej Svatoň.

Zatímco na konci roku 2010 podle něj developeři nabízeli celkem 149 pasivních a nízkoenergetických domů, o rok později to bylo o polovinu více. "Největší zájem o ně mají lidé starší 35 let, s vyšším vzděláním a ze střední či vyšší příjmové skupiny," dodává Svatoň.

Mezi šetrné budovy se řadí i výstavba Ekocity Malešice od developera JRD. Objekty potřebují na vytápění pouhých 11 kWh/m2. "To je osmkrát méně než běžný bytový projekt. Mezi další zelené prvky patří vsakování dešťové vody na pozemku či velké množství zeleně," popisuje ředitel společnosti Martin Svoboda. Cena těchto bytů se pohybuje mírně nad 50 tisíci korunami za metr čtvereční.

Úsporné prvky se však objevují i v pražských hotelích a také obchodních domech. Například z pasáže centra Nový Smíchov zmizelo halogenové osvětlení. Tesco v Říčanech se řadí k zeleným budovám i díky nadstandardní tepelné izolaci či rekuperaci vzduchu, díky níž vydýchaný vzduch před odchodem z budovy předá v rekuperační jednotce teplo vzduchu čerstvě přiváděnému.

AUTOR: Matěj Smlsal
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů