Čtvrtek, 28. března 2024

S peletami klesnou roční náklady na topení o třetinu, s E85 ušetří rodina až 5000 korun

S peletami klesnou roční náklady na topení o třetinu, s E85 ušetří rodina až 5000 korun

I v nelehkých časech se ušetřit dá. A s biopalivy dokonce výrazně. To je hlavní výstup z tiskové konference Českého sdružení pro biomasu CZ Biom, která proběhla v pražské Creative Gate, ve středu 25. 1. 2011. Lidé, kteří se rozhodnou topit biopalivy jako jsou pelety či brikety, nebo budou čerpat moderní kapalná biopaliva E85, SMN30 nebo B100, ušetří ročně tisíce.

To je důležitá zpráva především pro rodiny a firmy. Rodiny kvůli ekonomické krizi často obrací každou korunu a nejinak tomu je u firem, které často musí v důsledku snižování nákladů propouštět.

S příchodem roku 2012 počítají teplárny se zdražením až o devět procent. To je pro spoustu lidí obrovský zásah do rozpočtu. Zdražuje též elektřina a plyn. I to se negativně promítá do nákladů na vytápění. Pevná biopaliva jdou přitom opačným směrem. S peletami nezaplatíte více. Naopak ušetříte. Přestože jsou pořizovací ceny kotlů na pelety relativně vysoké, vyplatí se už po krátké době a roční úspory dosahují skvělých hodnot.

"Pelety jsou nejčistším možným řešením vytápění domů při volbě mezi tuhými palivy. Neprodukují škodlivé zplodiny jako např. uhlí a komfortem při obsluze se přibližují plynu nebo přímotopu. Ušetřit se navíc dá klidně třetina nákladů ročně," zhodnotil ekonomické výhody přechodu na moderní vytápění šéf Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Zdůraznil, že přes výhodnější cenu nedochází ke snížení pohodlí. "Vytápění peletami je zásadně levnější nežli například plynem, topným olejem nebo elektřinou. Navíc komfort, na který jsme zvyklí při plynovém nebo elektrickém vytápění, nemusíme opouštět. Peletový kotel si sám přikládá a pelety nám doveze až do domu cisterna, která je po napojení hadic nafouká přímo do zásobníku ke kotli," popisoval Stupavský, jak vytápění pevnými biopalivy funguje.

U kapalných biopaliv jsou pořizovací náklady na úpravu minimální, či dokonce nulové. Úspora přitom nastává okamžitě. V současnosti atakují ceny benzínu a nafty šestatřicetikorunovou, respektive sedmatřicetikorunovou hranici. Tyto hodnoty jsou na rekordních maximech.

Biopaliva jsou přitom levnější až o deset korun. Přestože při jejich užívání lehce stoupá spotřeba, konečný výsledek hraje jasně pro ně. Vždyť jen na trase mezi Prahou a Brnem ušetří řidič Octavie s úpravou MultiFuel podle propočtů expertů z CZ Biom při zpáteční cestě téměř stokorun. Pokud budeme vycházet ze statistických čísel, ušetří ročně průměrná rodina, která najezdí 20000 kilometrů, pět tisíc korun. To je v době ekonomické krize nezanedbatelná částka.

"Již dlouhou dobu se mluví o nutnosti nahradit ropu něčím obnovitelným, co by zároveň přispělo k větší nezávislosti na situaci například na středním východě, která se mění každým dnem. Dnes, kdy k tomu ještě přispívá silný dolar, jsou výsledkem historicky nejvyšší ceny paliv. Nikdo dneska neví, kolik bude stát litr naturalu a nafty za půl roku," zhodnotil současnou těžkou situaci na trhu šéf kampaně Biopaliva frčí Jiří Trnka.

Přitom jsou zde paliva, která neovlivňuje ani silný dolar, ani vypjatá politická situace tisíce kilometrů daleko. Jde o moderní paliva na bázi biopaliv vypěstovaná na českých polích a vyrobená v Čechách. "Tato paliva jsou už dnes běžně k dostání na pumpách a jejich cena dnes nedá spát leckterému řidiči. Nedivte se - pokud se jejich cena pohybuje o 10 korun níže než klasická fosilní paliva a pokud s jejich provozem ušetříte až 25 korun na 100 kilometrů. V době, kdy téměř všechno zdražuje, tak průměrná česká rodina může ušetřit přes 400 korun měsíčně a to už je znát," dodal Trnka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů