Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výstava SOLAR PRAHA nově v Letňanech a již za dveřmi!

Již od doby svého vzniku v roce 2005 je výstava SOLAR PRAHA (dříve známá pod jménem Úspory energií a obnovitelné zdroje) předním místem, kde se setkávají všichni zájemci o alternativní zdroje a úspory energií.

Výstava SOLAR PRAHA nově v Letňanech a již za dveřmi!

Tento rok proběhne nově v prostorách PVA EXPO PRAHA v Letňanech ve dnech 8. - 11. 2. 2012. Ačkoliv postoj české vlády k obnovitelným zdrojům energie se v současnosti vyznačuje určitou nejistotou, zájem o různé metody úspor energií je vyšší než kdy dříve. Tuto situaci reflektuje i výstava Solar Praha a je již nyní jasné, že i tento rok přinese svým návštěvníkům mnoho nových podnětů, produktů a technických řešení.
8. specializovaná výstava o alternativních zdrojích a úsporách energií Solar Praha proběhne od středy 8. 2. do soboty 11. 2. vždy od 10 do 18 hodin souběžně se 14. veletrhem Střechy Praha a 7. veletrhem dřevostaveb ForWood.

Záštitu nad veletrhy Solar Praha a Střechy Praha převzalo MPO, MŽP, ČKAIT, ČVUT Praha a VUT Brno fakulta stavební, Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS). Dalšími partnery jsou Asociace výrobců minerální izolace, Cech KPT ČR, redakce časopisu Střechy-Fasády-Izolace, portál TZB-info, Izolace.cz a další.

Novinkou je rozšíření a zpřehlednění nomenklatury výstavy SOLAR PRAHA. Nyní je z ní lépe patrné, že se jedná o výstavu specializovanou na všechny alternativní zdroje energie, tedy nejen na fotovoltaiku a solární termiku, ale nomenklatura zahrnuje i větrné elektrárny, využití biomasy, kogeneraci, tepelná čerpadla a akumulaci vyrobené energie. Samostatným bodem jsou pak Úspory energie.

solarSolar Praha nemá ambice být jenom velkou reklamní plochou a proto je pro návštěvníky připravena řada dalších doprovodných aktivit, množství odborných přednášek těch nejpovolanějších odborníků na problematiku alternativních zdrojů energie u nás. Jmenovat lze např. přednáškový blok Solární teplo ze střechy, který proběhne v pátek 10.2. ve 13:00 hodin. Garantem přednáškového bloku je docent Tomáš Matuška z Ústavu techniky prostředí ČVUT v Praze, který si zároveň připravil i velice aktuální příspěvek o stavu trhu, legislativy a trendů sluneční energie. Koho zajímají přímo případy z praxe, jistě ocení trojici přednášek Instalace solárních kolektorů do střech pana Jiřího Kaliny, Integrace Solárních kolektorů do střech, při níž Jiří Hrádek promluví o průběhu montáže a předvede ukázky z realizace na různých typech střech a nakonec příspěvek Využití optických rastrů v architektuře rovněž s ukázkami realizací. Z trochu jiného ovšem velmi důležitého soudku je přednáška pana Lukáše Emingera Ekonomika využití solárního tepla, kde zazní téma investiční nákladů, provozních úspor a především návratnosti solárních soustav.

Zazní aktuální informace z úst zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu o legislativních změnách v oblasti alternativních zdrojů energie (novela zákona č. 406 /2000 Sb., o hospodaření energií, náhrada současné vyhlášky č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov, novou vyhláškou...). O minerální izolaci jako materiálu pro zvyšující se požadavky na energetickou náročnost budov promluví Ing. arch. Marcela Jonášová z Asociace výrobců minerální izolace.

Na sobotu je přichystána řada přednášek zaměřená na širokou veřejnost, kde vystoupí například zástupce Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT. Zástupce České fotovoltaické asociace pan Tomáš Baroch připravil atraktivní příspěvek na téma porovnání výhodnosti využití alternativních zdrojů energie (fotovoltaika, solární termika, kogenerace a tepelná čerpadla).

Podnětná bude i přednáška o snižování energetické náročnosti budov s využitím tepelných čerpadelRomana Šobra z Asociace pro využití tepelných čerpadel.

Profesionálové z oblasti izolace si jistě nenechají ujít již třináctý ročník odborné konference IZOLACE pořádané společností A.W.A.L.

Je potěšující vidět, že i přes legislativní problémy je na scéně obnovitelných energií v naší zemi stále živo, jak dokazuje i slibný nástin veletrhu Solar Praha. Jedná se rozhodně o akci, kterou by si ani tento rok neměl nechat ujít žádný příznivec alternativních energií. Tak tedy na viděnou v Letňanech!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů