Pátek, 19. dubna 2024

Věrní tradici a přírodě

Pod jménem Autentisté vystupuje již několik let skupina vinařství z různých míst Moravy, letos počet členů sdružení dosáhl sedmi. Právě jejich produkce je jedním z nejvýraznějších příkladů poctivých, tradičních, přírodu respektujících a místo původu ve sklence odrážejících vín.

Věrní tradici a přírodě

Nabídka na současném trhu potravin nutí zákazníky, aby pečlivě četli informace o složení. Šokují nás články o kečupech bez rajčat, chlebech plných "éček" a rozemletého starého chleba či uzeném, co nikdy nevidělo kouř a tvoří jej z třetiny voda. U vína jako by stále převládala romantická představa o strécích s rudými nosy, klenutých sklípcích plných sudů a šlapání hroznů nohama. Ti, kdo však jednou spatří fotografie velkého vinařství, na první pohled těžko rozeznatelného od petrochemického závodu, nebo se seznámí s moderními technologickými postupy při výrobě, začnou hledat alternativy i v oblasti vína. A najdou je ve všech vinařských zemích - Česká republika není výjimkou.

Pod jménem Autentisté vystupuje již několik let skupina vinařství z různých míst Moravy, letos počet členů sdružení dosáhl sedmi. Právě jejich produkce je jedním z nejvýraznějších příkladů poctivých, tradičních, přírodu respektujících a místo původu ve sklence odrážejících vín. Cílem Autentistů je připravovat vína hodnověrná, bez nadbytečných technických manipulací a ve sklepě dodávaných látek (kvasinek, enzymů, taninů či speciálních bakterií). Zakládají si na zdravých, ručně sbíraných hroznech z vinic, které obhospodařují ekologicky - bez herbicidů, pesticidů nebo syntetických hnojiv. Nejde ale jen o finální produkt pro trh, filozofií tohoto sdružení je udržovat v živé paměti tradiční postupy, neopouštět či obnovovat historické svažité viniční trati a předat dalším generacím zdravou krajinu.

Poezie a bílá vína na slupkách

Bogdan Trojak z Bořetic připravuje výtečné Veltlínské zelené ze sprašových půd pod názvem Sprazs, ale i směsi tradičních slováckých odrůd či výtečný Pinot Noir a Merlot. Jeho duše básníka se odráží v názvech a popisech vín, jedněch z vůbec nejpoetičtějších co na našem trhu najdete. Velkým experimentátorem je Richard Stávek z Němčiček, především některá jeho bílá vína připravovaná delší dobu na slupkách vyžadují otevřenou mysl a rozhodně nejsou snadno přístupná "začátečníkům", ale i ty dokážou nadchnout. Naopak červené Špigle postavené na odrůdě Zweigeltrebe si obdiv získají snadno, stejně jako "defrutum", sladká kořenitá redukce bílého hroznového moštu provedená v měděném kotli. Z vín Zdeňka Vykoukala z Hostěrádek-Rešova asi nejvíce osloví propracované Veltlínské zelené, ovšem i Ryzlink rýnský (pokud se vám zadaří získat jednu z mála připravených lahví) je výtečný a Müller Thurgau víno ideální na popíjení.

Ota Ševčík z Bořetic si získal oddané zákazníky především výtečnou Frankovkou a je jedním z mála našich vinařů, od kterých pocházejí i přesvědčivá vína odrůdy Cabernet Sauvignon. Vůbec se Autentistům daří dokazovat, že při pečlivé práci umí Morava i báječná vína červená. Důkazem je také Petr Kočařík z Čejkovic, jehož Pinot Noir patří mezi moravskou špičku a nemusí se stydět ani před víny z Burgundska. Ovšem za pozornost stojí i jeho vína bílá, za všechny třeba tradiční Neuburské. Vinařství Koráb z Boleradic se zaměřilo na vína ze starých vinic, zkusit můžete především Frankovku z vinic blížících se věku 80 let, velké nadšení ale vzbudil i jejich Ryzlink vlašský připravovaný delší dobu na kvasničných kalech (sur-lie) a lahvovaný bez filtrace a bez přidání síry. Vinařství Jaroslav Osička z Velkých Bílovic nabízí nádherné ovocité Zweigeltrebe a výrazná bílá připravená na dubových sudech, například skvělé směsi Pinot-Chardonnay.

Tip autora
Jan Čeřovský
autor blogu www.jizni-svah.cz

Petr Kočařík
Pinot Gris 2009

Intenzivní Rulandské šedé, sladce ovocné ve vůni s výrazným vlivem delšího ležení na kvasnicích v barrique sudu. Vážné suché víno, hutné, s dlouhým teplým dozníváním, vhodné i k archivaci.

Kde koupíte: veltlin.cz
cena 294 Kč

Zdeněk Vykoukal
Veltlínské zelené 2010 "Stará Hora"

Do medových tónů nazrálejší vůně, kořenitost, příjemná mineralita. Suché, svěží, plnější, vyvážené, výborně postavené, s krásnou kyselinou. Povedený veltlín ze Slavkovského bojiště.

Kde koupíte: veltlin.cz
cena 263 Kč

Jaroslav Osička
Zweigeltrebe 2008 zemské

Nefiltrované červené s vůní sladšího, až přezrálého ovoce a trochou kávy, neustále se rozvíjející ve sklence. V chuti výrazné, již nazrálé a uhlazenější, výborně pitelné a harmonické.

Kde koupíte: vinobrani.eu
cena 242 Kč

Vinařství Koráb
Frankovka pozdní sběr 2009

Vůně čerstvá, dominuje peckovinové ovoce, vánoční koření. Chuť příjemně ovocitá, čistá, se znatelným, ale uhlazenějším tříslem, minerální linkou a delší dochutí. Snadno pitelné a přitom zajímavé nefiltrované víno.

Kde koupíte: veltlin.cz
cena 216 Kč

Doporučení
Pijte vína z Čech!

Mnozí vínomilci tvrdí, jak mají rádi česká vína, ale ve skutečnosti myslí Moravu. O vínech z Čech, z vinic okolo Mělníka, Litoměřic, Roudnice, Mostu, ale i Kutné Hory, či dokonce z Prahy řeč obvykle není. A to je obrovská škoda! Celá vinařská oblast Čechy, jedna z nejsevernějších na světě, sice osázenou plochou nedosahuje ani některých velkých moravských obcí, může se ale pochlubit velmi dlouhou historií, geologickou rozmanitostí, nádhernými viničními polohami a potenciálem připravovat špičková vína.

Srdce patriota plesá při pohledu, jak významnou roli ještě před sto lety hrála vína třeba z Mělníka a jak vysokých cen, i ve srovnání s prestižními víny Francie či Německa, dosahovala. Tisíce hektarů plodících vinic z doby Rudolfa II. se již nikdy nevrátí, přesto lze sledovat jiskřičky naděje, jako by zájem o Čechy stoupal a zašlá sláva byla častěji připomínána. Po mnohých vínech je stále nutné pídit se způsoby téměř detektivními, jiná nakoupíte spolehlivě jen u vinaře, ale čím dál více jich je dostupných i v dobrých restauracích, kam ostatně právem patří, a u běžných prodejců.

Až budete příště vybírat víno, vzpomeňte si také na Rulandské modré z Čech, kde slavilo úspěchy již před staletími. Pokud máte občas pocit, že naše slavná "kyselinka v bílých vínech" jako by v některých letech na Moravě chyběla, pak dejte šanci Ryzlinku rýnskému z Čech, zde je jí vždy dostatek. Ale za pozornost jistě stojí i portugaly, báječné pitelné milerky, vavřince, tramíny... Pijte vína z Čech!

Trendy
Nejlepší vína USA

Spotřeba vína ve Spojených státech neustále stoupá, za loňský rok přesáhla 2800 milionů litrů a jedná se tak o vůbec největší trh s vínem na světě. Prestižní americký časopis Wine Spectator nedávno vyhlásil žebříček TOP 100 vín za rok 2011 (detaily na www.winespectator.com), do něhož se dostali zástupci 12 vinařských zemí. Průměrná cena lahve v žebříčku je 44 dolarů (téměř 900 korun), setkat se ovšem můžete i s lahví portugalského vína za 9 dolarů (180 korun) či kalifornské směsi ve stylu Bordeaux za vysokých 175 dolarů (3500 korun). Portugalsko potvrdilo pozici oblasti, ke které se upíná stále větší zájem, a zazářilo nejen umístěním takto levného vína v žebříčku. Quinta do Vallado Touriga Nacional 2008 z Doura (55 dolarů, 1100 korun) se dokonce dostala mezi 10 nejlepších vín. Top 10 ale ovládla se čtyřmi místy vína z USA, následovala tři z Francie a dvě z Itálie. Čína, které se již daří připravovat vína vítězící na soutěžích a je na pátém místě co do spotřeby, do tohoto žebř íčku zatím nepromluvila.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů