Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dotaci na ekologické kotle chce víc Severomoravanů, než je peněz

Dotaci na ekologické kotle chce víc Severomoravanů, než je peněz

Už od úterního večera stáli před krajským úřadem v Ostravě zájemci o dotaci na ekologický kotel. Zájem lidí o výměnu starého kotle na tuhá paliva za nízkoemisní kotel šetrnější k životnímu prostředí byl tak obrovský, že kraj k dnešním 10:30 musel příjem žádostí uzavřít, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

"Bylo přijato 562 žádostí. Všechny žádosti doručené po termínu ukončení výzvy budou automaticky vyřazeny," uvedla Vlčková. Na společný pilotní program ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje je zatím vyčleněno 20 milionů korun a žadatel může dostat maximálně 60.000 korun. Při přiznání plné dotace tak může být v regionu vyměněno zhruba 330 kotlů. Už kolem 09:00 počet žádostí toto množství převýšil. Vlčková přiznala, že tak obrovský zájem úřad překvapil. Kraj podle ní bude hledat další možnosti, jak v programu pokračovat.

"Zájem o dotace na výměnu je velký. Opravdu jsme nevěděli, jakým způsobem to bude probíhat, a už od úterý od večera někteří lidé stáli a čekali až se ráno otevře úřad," uvedla Vlčková.

Okolo 09:00 stála na úřadu fronta zhruba 150 lidí a další stále přicházeli, žádosti se označovaly pořadovým číslem podle času přijetí.

"Jsem tady od 06:15 a úplně se mi klepou ruce, protože jsem byl asi poslední v pořadí, na koho kotel ještě vyjde. Měl jsem ještě nějakou nepřesnost na obálce, tak jsem to ještě rychle opravoval," uvedl Václav Stuchlý ze Staré Bělé. Dodal, že dotace je pro něj velmi výhodná. "Mám velmi starý kotel a veškeré teplo mi jde do komína, zamořuju oblast, kde bydlím, takže pro mě to je výhodné," doplnil Stuchlý.

O něco menší štěstí měl Jaroslav Kisza z Třince-Oldřichovic, který dostal pořadové číslo 340, a bude tak nyní muset doufat v to, že některé žádosti budou vyřazeny, a na kotel tak nakonec peníze dostane. "Je to výhodné, mám starý kotel na pevná paliva, který potřebuju vyměnit, je to zajímavá příležitost," uvedl Kisza s tím, že žádost byla jednoduchá a dala se vyřídit během jediného dne.

Z loňského Sčítání lidu, domů a bytů vyplývá, že je v regionu více než 55.820 bytů, v nichž se topí uhlím, koksem, briketami či dřevem, a mohly by v nich tudíž být klasické prohořívací kotle, na něž se dotace vztahuje.

Dotovaný kotel musí žadatel provozovat alespoň po dobu 15 let, kdy musí také umožnit kontrolu topeniště. Na koupi a instalaci nového kotle a likvidaci starého zařízení bude mít čas devět měsíců. Peníze budou vypláceny zpětně.

Moravskoslezský kraj má nejhorší kvalitu ovzduší v zemi. Právě lokální topeniště se kromě průmyslových podniků a dopravy na kvalitě ovzduší výrazným způsobem podílejí. Při používání ekologických kotlů by tak ročně mohlo do ovzduší z jednoho rodinného domku uniknout až o 100 kilogramů prachu méně. V případě, že bude vyměněno přes 330 kotlů, je to asi o 33 tun prachu méně. Kraj navíc lidem slibuje, že díky vyšší účinnosti kotlů zaplatí za vytápění asi o třetinu méně.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů