Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna přerušila projednávání nového zákona o ochraně ovzduší

Sněmovna přerušila projednávání nového zákona o ochraně ovzduší

Sněmovna dnes odsunula o týden projednávání nového zákona o ochraně ovzduší ve druhém čtení, kdy je možné podávat pozměňovací návrhy. Shoda zatím není na poplatcích pro znečišťovatele. Zatímco podle vládního návrhu by měly poměrně razantně růst, poslanci z hospodářského výboru navrhli jejich úplné zrušení. Dolní komora se k zákonu vrátí příští úterý.

Vládní předloha uvádí, že poplatky za znečištění se mají mezi léty 2017 a 2021 postupně zvyšovat až na 3,5násobek současné sazby. Pak by se z roku na rok zvedly na dvojnásobek. Hospodářský výbor ale poukazuje na evropskou směrnici o poplatcích za znečištění. Platby vycházející z českých zákonů navrhl zrušit s rokem 2015.

Norma dále počítá s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích a se změnou v plánování omezení emisí.

Nový zákon by se měl dotknout i domácností. Malé kotle uváděné na trh by musely mít výrazně nižší emise než v současnosti, zřejmě by podražily. Zákon také zakáže spalování nekvalitních paliv.

Předloha má umožnit individuální přístup ke znečišťovatelům ovzduší. Krajské úřady budou moci zpřísnit provoz zdroje, který bude kvalitu ovzduší v oblasti prokazatelně zhoršovat. Díky kompenzačním opatřením se na území nebudou zvyšovat emise kvůli novým provozům, staré se budou muset odstavit.

V novém zákoně nejsou pravidla pro nakládání s látkami ohrožujícími ozonovou vrstvu Země a klima. Tuto oblast bude ošetřovat samostatný zákon, jak tomu bylo do roku 2002.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů