Čtvrtek, 28. března 2024

Američtí surfaři zvolili českou chemii

Spolchemie v Ústí nad Labem vyrábí inovativní produkt - zelenou pryskyřici, která šetří životní prostředí.

Američtí surfaři zvolili českou chemii

Na konci devadesátých let inženýr Pavel Kubíček z ústecké chemické továrny Spolchemie odhadl, že v dalších letech bude na trhu k dispozici velké množství glycerinu. Sledoval totiž kroky bruselských úředníků, kteří chystali masivní zavádění bionafty. A právě glycerin zůstává při výrobě ekologické nafty jako odpad.

"Do té doby jsme při výrobě pryskyřic používali látku epichlorhydrin, vyrobenou z propylenu. Propylen se však vyrábí z ropy, a tak jeho produkce není příliš ekologická. Věděli jsme, že glycerin může teoreticky sloužit jako stavební kámen pro výrobu epichlorhydrinu. Šlo o zdánlivě nesmyslný záměr, protože tehdy se glycerin vyráběl uměle právě z epichlorhydrinu. Přesvědčil jsem ale vedení, že když se výzkum povede, budeme epichlorhydrin vyrábět ekologicky při nižších energetických nákladech," vypráví Pavel Kubíček, vedoucí oddělení Výzkum a vývoj Spolchemie, která vyrábí chemické produkty už od roku 1856.

K rozhodnutí o zahájení vývoje ekologické výroby epichlorhydrinu přispěl i fakt, že v roce 2002 vyhořela ve Spolchemii celá původní "ropná" výroba pryskyřic.

Během pěti let se podařilo vyvinout úplně novou a ve světě unikátní technologii. Výzkumníci řešili mnoho dílčích problémů, mezi největší patřilo velké riziko koroze používaných zařízení a dosažení maximální čistoty vyrobeného produktu. "Ukázalo se, že výrobní látky by silně narušovaly reaktory a další zařízení. Hrozilo, že když vyrobíme kotle z méně odolných materiálů, budou pak třeba půl roku mimo provoz kvůli rzi, jež se v nich vytvoří," vzpomíná Kubíček. Firma nakonec použila řadu netradičních konstrukčních materiálů, jako jsou speciální slitiny a plasty.

OD SEMÍNEK PO FINÁLNÍ PRODUKT

Aby byl nový výrobek konkurenceschopný, musel splňovat naprosto stejné kvalitativní parametry jako ten "ropný". To se nakonec podařilo. Navíc se při této ekologické výrobě výrazně šetří životní prostředí - při výrobě jedné tuny pryskyřice na bázi propylenu vznikne dvojnásobné množství emisí skleníkových plynů než u pryskyřice zelené. Konkrétně jde o čtyři tuny oxidu uhličitého více. "Takové množství vyprodukuje například Škoda Fabia s obsahem motoru 1,2 po ujetí 31 tisíc kilometrů. Pokud například zelenou pryskyřici použijete při povrchové úpravě lopatek 2MW větrné elektrárny, spotřebujete o pět set barelů ropy méně," vysvětluje generální ředitel Spolchemie Paul Yianni.

Po zkušebním provozu nové výroby si firma požádala o mezinárodní ekologický certifikát EPD (Enviromental Product Declaration) ve Stockholmu. "Analýzám se podrobil celý výrobní proces, od semínek řepky až po finální produkt," popisuje Yianni. Certifikát na výrobu zelených pryskyřic získala Spolchemie jako jediná chemická továrna na světě před rokem.

Epoxidové pryskyřice nabízí stovky různých možností použití. Vyrábí se z nich například nátěry pro automobilový či letecký průmysl. Epoxidový nástřik mohou zákazníci najít například na stěnách ledniček, na vnitřní straně nápojových obalů či na tenisových raketách.

Se "zelenými" pryskyřicemi se firma snaží prosadit zejména u ekologicky smýšlejících zákazníků. Musela se však vyrovnat s překážkou - nedodává hotové výrobky, ale surovinu pro jejich výrobu dalším zpracovatelům. Ti však chtějí pryskyřice dále dodávat konečným výrobcům za co nejmenší náklady a ekologie je příliš nezajímá.

"Proto jsme se rozhodli zaměřit i na finální výrobce konkrétních produktů. Snažíme se je přesvědčit, že spotřebitelé budou kupovat "zelené" výrobky stále častěji, a proto by si měli o "zelená" řešení říci u svých dodavatelů. A ti je potom koupí od nás," popisuje marketingovou strategii generální ředitel Paul Yianni, který firmě šéfuje od začátku letošního roku.

Výroba ekologických pryskyřic běží ve Spolchemii od roku 2008 a za tu dobu prodala firma více než 100 tisíc tun této suroviny. Naprostou většinu produkce přitom vyváží, nejvíce do Německa. Aby firma nabídla co nejlepší cenu u inovativního produktu, do jehož vývoje značně investovala, snaží se jít cestou dlouhodobých smluv na odběr velkého množství suroviny.

AMERIČTÍ SURFAŘI NA PRYSKYŘICI Z ÚSTÍ

Největších úspěchů se zelenou pryskyřicí zatím podnik dosáhl v silně environmentálním Japonsku, kde tento výrobek požadují výrobci plastů pro tamější automobilky.

Na pryskyřici z Ústí nad Labem se ale například prohání také američtí surfaři. "Oslovil nás výrobce surfů z východního pobřeží, který své výrobky kvůli ekologii vyrábí ze dřeva. Samotné dřevo by ale ve slané vodě dlouho nevydrželo, proto potřeboval nějaký ekologický nátěr. A náš výrobek splnil jeho očekávání," říká Yianni s tím, že nemůže uvést jméno konkrétního výrobce.

Spolchemie však nezůstává pouze u jedné inovace a hodlá svou "zelenou" výrobu brzy rozšířit. Nyní pracuje na technologii ekologického bisfenolu a reaktivních rozpouštědel. Místo ropy se v nich bude používat kokosový olej. Loni firma dosáhla 4,4miliardových tržeb, letos by chtěla pokořit hranici pěti miliard korun.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: ihned.cz

ZDROJ: Foresight

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů