Sobota, 20. dubna 2024

Globální zemská pozorování

CzechTrade se z hlediska konkurenceschopnosti zabývá rovněž trendy v satelitních a mobilních technologiích i příležitostmi pro české firmy a instituce v této oblasti.

Globální zemská pozorování

Naše životní prostředí je ovlivňováno mnoha faktory. Mezi ty nejdůležitější patří klimatické podmínky, přírodní katastrofy a vliv lidské činnosti. V poslední době umožňuje rozvoj satelitních a komunikačních technologií tyto faktory dlouhodobě pozorovat a do určité míry i předpovídat. Prioritou většiny světových velmocí a organizací je zajištění ochrany lidských životů a udržitelný rozvoj. K tomu však nestačí pouhé pozorování jednotlivých vlivů na životní prostředí, ale aktivní rozvoj k tomu využívaných technologií a integrace, analýza a využití získaných dat.

PŘÍKLADY UPLATNĚNÍ FORESIGHTU

Charakteristika trendu:

Globální používání a integrace informačních a komunikačních technologií pro včasná varování.

- Ochrana zdraví jednotlivců. Mobilní telefonní sítě a software v mobilu umožňují, aby chronicky nemocní lidé, kteří potřebují průběžně monitorovat své tělesné parametry pro rychlou úpravu medikace, žili normálním životem jako běžná populace.

- Ochrana zdraví obyvatelstva. Pomocí satelitních systémů a integrace několika informací najednou lze sledovat vývoj přírodních katastrof. Na základě vyhodnocení dat je možné navrhnout systém včasných varování, a předejít tak hromadným ztrátám na životech například při zemětřesení apod.

- Dostatečné zásoby jídla a zdroje pitné vody. Satelitní technologie se využívají nejen k vyhodnocování vlivu zemědělství na životní prostředí, ale také napomáhají určovat klimatické podmínky a přesná dávkování postřiků pro jednotlivé části zemědělských ploch. Důležité je i nastavení systému včasných varování před hladomorem a celosvětové přeskupování potravinových zásob. Kladen je i důraz na měření znečištění zdrojů pitné vody a sledování podzemní vody.

- Využití moderních informačních a komunikačních technologií může také pomoci mnohem efektivnějšímu předávání a zpracovávání dat a informací v řetězci systému včasných varování.


Příležitosti pro inovace:

1. Integrace jednotlivých zemských pozorování do globálního systému včasných varování.

2. Zajištění kompatibilních IT aplikací. Trend je velkou příležitostí pro dodavatele ICT vybavení a služeb (vývoj a integrace potřebných systémů - pro pozemní i kosmické technologie), stejně tak jako pro vývojáře speciálních aplikací.

3. Výzkumné instituce a organizace se mohou zapojit do výzkumu a vývoje potřebných senzorických a pozorovacích zařízení. Společnosti mohou použít tyto výstupy a inovovat své výrobky, zvýšit svoji konkurenceschopnost.

Ukázky signálů:

1. Monitoring zdravotního stavu.

Přístroje, které přes satelit, telefonní síť nebo prostřednictvím internetu sledují srdce nemocného člověka (IKEM Praha).

2. Rizika přírodních katastrof.

Výskyt některých pandemických nemocí je úzce spojen s klimatickými podmínkami. Například zvýšené riziko výskytu malárie je v období záplav. Lze tedy vytvořit model, který dokáže určit oblasti výskytu této nemoci (NASA).

3. Zemědělství.

Argentina, Brazílie, Kanada, Evropa, Čína a Mexiko se zapojily do projektu, kde se na základě dat ze satelitů snaží najít nejlepší postupy pro zemědělství (Agriculture and Agri-Food Canada - AAFC).

Rudolf Klepáček
agentura CzechTrade

ZDROJ: Foresight

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů