Čtvrtek, 28. března 2024

Volná příroda je poklad, ne hrozba

Volná příroda je poklad, ne hrozba

I v Evropě stále existují místa, která člověk ještě nestihl zničit. Původní volná příroda sice zabírá pouhé necelé jedno procento celkové plochy EU, o to jsou ale tato území cennější. I v české republice se nyní projednává zákon o změnách v Národním parku Šumava a diskutuje o osudu bývalého vojenského újezdu Brdy.

Koncept ochrany volné přírody v Evropské unii platí už bezmála tři roky. Česká republika v rámci svého předsednictví uspořádala na toto téma významnou konferenci v květnu 2009 v Praze. Výstupem této konference byl dokument nazvaný "Poselství z Prahy". Evropská unie v této zprávě deklarovala svůj zájem volnou přírodu chránit. Fakticky ale volná příroda i nadále čelí lidským tlakům, vytěžování dřeva, zástavbě...

"Od doby "Poselství z Prahy" se v Praze hodně změnilo. U českých centrálních úřadů dnes zdá se není volná příroda v módě," říká český europoslanec Pavel Poc, a s nadsázkou dodává: "Nedají se v ní totiž například dost dobře stavět lanovky ani těžit dřevo.".

RNDr. Poc je ale přesvědčen, že Evropa - pokud chce zastavit úbytek biodiverzity - svou "divočinu" prostě potřebuje. I proto uspořádal dnes na půdě Evropského parlamentu - společně s nadací PAN Parks Foundation - konferenci o ochraně evropské divočiny "Protecting Wilderness in Europe".

Na konferenci vystoupili experti Evropské komise či neziskových organizací. Jednalo se o dalších možnostech ochrany volné přírody, přístupu jednotlivých členských států, možnosti zapojení soukromého sektoru i o ekosystémových službách a jejich ekonomickém vyjádření.

Podle Poce ještě není pozdě divočinu zachránit. "Příroda má obrovskou schopnost obnovy. Ovšem musí mít z čeho obnovovat, oblasti volné přírody jsou takovým zásobníkem. Zastavení poklesu biodiverzity je bez nich těžko představitelné," říká europoslanec a doktor přírodních věd Pavel Poc a dodává: "dokonce i náš vlastní druh se před 70.000 lety obnovil z pár tisíců jedinců, kteří zůstali naživu někde v subsaharské Africe."


Foto z konference:
www.flickr.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů