Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rybář Vágner krotí děti při přednáškách o přírodě

Rybář Vágner krotí děti při přednáškách o přírodě

Nejslavnějšího českého rybáře si najal stát, aby na školách propagoval české řeky a šetrné chování k přírodě. Sám Jakub Vágner svá vystoupení přirovnává s trochou nadsázky k výletům do pralesa mezi dravou zvěř.

"V prvních chvílích to tak opravdu vypadá, ale za pár minut už bych mohl slyšet spadnutí špendlíku. Nakonec děti vydrží bez potíží dvě hodiny poslouchat," popisuje Vágner. "Úžasný zážitek je to i pro mě, když jsem v tělocvičně se 400 dětmi," dodává mladý muž, který má už za sebou skoro polovinu z osmnácti dohodnutých přednášek. Na svůj projekt Návrat přírody do škol, dostal od ministerstva zemědělství půl milionu korun.

Ryba domácí za 150 milionů

Pro srovnání: kampaň Ryba domácí, propagující konzumaci sladkovodních ryb, přišla v době ministrování Petra Gandaloviče (ODS) v roce 2008 na 150 milionů korun.

Zakázka, kterou měla na starosti společnost Dorland s vazbami na občanské demokraty, přitom byla podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyššího kontrolního úřadu málo viditelná. Navíc byl při jejím zadávání porušen zákon.

Při Vágnerově show školáci spatří filmy o rybaření z exotických končin, ale dozvědí se spoustu zajímavostí z Česka.

Nepřirozeně čistá voda

"Málokdo si uvědomuje, jak úžasnou přírodu máme. Zároveň však zdůrazňujeme, jak je důležité se k přírodě chovat: že bychom měli přemýšlet o tom, co vypouštíme z praček a dřezů a jak se tyto látky podepisují na kvalitě vody v řekách. Jak důležité jsou čističky odpadních vod a podobně," popisuje Vágner. Při vyprávění využívá bohatou zásobu svých nevšedních zážitků, ale zároveň se snaží o přesah do běžného života. "U dětí je velká šance, že se budou o přírodu starat, naši generaci už asi moc nezměníme," míní.

Velkým tématem vystoupení je kvalita vody v českých řekách. V tomto ohledu je Vágner optimista. Podle jeho zkušeností se velmi zlepšila zejména v posledních deseti letech. "Někde je voda tak čistá, až to pro některé druhy ryb není přirozené," říká Jakub Vágner, který bude po školách jezdit do 5. března. Přestože mu školní turné zabírá spoustu času, na exotické výpravy nezapomíná. Například právě tento týden je na cestě po Paraguayi.

Jakub Vágner je také držitelem světových rybářských rekordů, díky nimž se objevuje i v programech televizí Discovery či National Geographic. Nikdo jiný například neulovil na prut větší sladkovodní rybu než on. Na přelomu února a března 2010 se mu podařilo v Amazonii vytáhnout 215 kilogramů těžkého sumce Piaríbu, čímž překonal vlastní rekord z roku 2008. Sám přitom ryby nejí a patří mezi propagátory metody "chyť a pusť", tedy čistě sportovního rybaření, které podporuje návrat ryb do řek.

Světoznámý rybář není jediný, kdo ve školách propaguje ochranu přírody za peníze ministerstva zemědělství. "Podpořili jsme v minulém roce pilotní přednášky o přírodě v několika školách. Díky kladnému ohlasu a zájmu žáků jsme se rozhodli letos začít s plnohodnotným projektem," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Zdůrazňujeme, že musíme přemýšlet, co vypouštíme z praček a jak se to podepisuje na kvalitě řek.
Jakub Vágner
rybář

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů