Středa, 24. dubna 2024

ČOV Dvůr Králové zastavila čištění, splašky tečou přímo do Labe

ČOV Dvůr Králové zastavila čištění, splašky tečou přímo do Labe

Splašky z kanalizace šestnáctitisícového Dvora Králové nad Labem dnes dopoledne začaly téct přímo do Labe. Firma WWTP DKNL provozující místní čistírnu odpadních vod ráno zastavila čistění. Důvodem zastavení je dlouhodobý spor firmy s městem o cenu čištění odpadních vod. ČTK to řekl jednatel WWTP DKNL Aleš Morávek.
Problémem se začala zabývat jako nedovoleným vypouštěním odpadních vod Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), uvedla mluvčí inspekce Iva Awwadová. Inspektoři ČIŽP podle mluvčí už dopoledne vyjeli do Dvora Králové. Odeberou tam vzorky, aby zjistili míru ovlivnění jakosti vod v Labi. Situaci řeší i vodoprávní úřad a státní podnik Povodí Labe.

Firma WWTP DKNL zastavila přítok odpadních vod na čistírnu dnes v 06:00. Odpadní vody postupně naplnily gravitační kanalizaci a kolem 10:00 začaly před odlehčovací komorou vytékat do Labe. Znečištění v místě výtoku odpadních vod do Labe není okem postřehnutelné. Projevilo se však tím, že v místě výtoku se na Labi rozpustil led.

Podle Morávka čistička za den v průměru vyčistí 10.000 metrů krychlových odpadních vod, v zimě to je podle jeho odhadu asi o 1000 až 2000 metrů krychlových méně. Čistička z vod denně odstraní kolem dvou tun různého odpadu jako fosforu, dusíku a nerozpuštěných látek. Znečištění odpadních vod je podle něj kvůli úbytku průmyslu ve městě z 99 procent biologického charakteru. Podle dvorského místostarosty Jana Béma (ODS) by si řeka s tímto převážně fekálním znečištěním měla poradit.

Firma WWTP DKNL tvrdí, že od počátku roku 2009 s ní město o platbách za čištění odpadních vod prakticky nekomunikuje. "Měsíční náklady na poskytované služby čištění odpadních vod činí bez zisku asi 3,5 milionu korun. Společnosti je však poukazována pouze částka 1,67 mil. Kč měsíčně," uvedla firma. Firmě tak údajně vznikl deficit přes 100 milionů korun a hrozí jí insolvence.

Město cenu požadovanou firmou platit odmítá. "Firma jako monopolní dodavatel podrobně nerozkryla městu cenu čištění. Musíme obyvatele města chránit před nadměrnou cenou," řekl ČTK Bém. Dodal, že město se ve věci stanovení ceny již obrátilo i na ministerstvo zemědělství, ale bez výsledku. Radnice podle Béma hodlá firmu vyzvat k jednání o ceně, zastavení čištění Bém považuje za vydírání. Spor o cenu řeší finanční úřady i soudy, které ale zatím žádný závěr nevydaly.

Podle Morávka firma čištění obnoví, když jí město uhradí fakturu za leden a dohodne se s ní na upravení smluvních vztahů na další období tak, aby čistička dál netvořila ztrátu. Zastavení čistírny bylo podle firmy krajním řešením a podle Morávka jej udělala i přesto, že jí od státních orgánů hrozí sankce a pokuty. S městem je firma připravena jednat. Firma tvrdí, že městu kalkulaci ceny čištění odpadních vod každý rok předkládá.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů