Sobota, 20. dubna 2024

V Blansku a okolí si lidé stále více staví čistírny odpadních vod

V Blansku a okolí si lidé stále více staví čistírny odpadních vod

Lidé, kteří si v Blansku a nejbližším okolí staví rodinné domy, si při nich stále více budují vlastní čistírny odpadních vod. Zatímco například v roce 2001 jich v mikroregionu stavebníci zbudovali deset, nyní se jich ročně staví 36. ČTK o tom dnes informovali pracovníci blanenské radnice. Zlepšuje se tak ochrana životního prostředí.

Malé domovní čistírny filtrují tekutý odpad z rodinného domu. Vyčištěná voda z nich odtéká do vodních toků, kaly se usazují v čistírně a uhnívají. Domácí čistírnu není třeba čerpat několik let. Stavba tohoto zařízení si vyžádá bezmála 100.000 korun.

Čistírny si pořizují lidé, kteří si staví domy v oblastech, kde není veřejná kanalizace. Mohou postupovat i klasickou cestou - postavit si tradiční fekální jímku. Její výstavba přijde na zhruba 40.000 korun. Jímka je uzavřená nádrž, kterou je nutné pravidelně vyvážet. Ročně se tyto náklady mohou vyšplhat až na 15.000 korun. Odpad z jímky končí v čistírnách odpadních vod.

Z trendu je jasně patrné, že lidé raději investující při nové výstavbě vyšší finanční částku do čistírny odpadních vod, což se jim za několik let finančně vrátí.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů