Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika zveřejnila kalkulačku nákladů na recyklaci pro rok 2012

Arnika zveřejnila kalkulačku nákladů na recyklaci pro rok 2012

Arnika připravila pro obce a města kalkulačku výnosů a nákladů na tříděný sběr. Díky kalkulačce si mohou obce a města spočítat, jak je pro ně recyklace výhodná.

"Více vytříděných materiálů samozřejmě víc stojí, obcím ale vzrostou jednak příjmy od společnosti EKOKOM, jednak se jim sníží náklady za skládkování, takže celkově ušetří," vysvětluje Milan Havel z Arniky.

Kalkulačka zohledňuje nové smluvní podmínky, které pro tříděný sběr stanovila společnost EKOKOM. Díky jednoduchému programu si mohou obce jednoduše optimalizovat sběrnou síť a zjistit, zda vyváží kontejnery prázdné, správně vytížené či přeplněné. Mohou si spočítat, jak se jim recyklace vyplatí.

Ukázku výpočtu vidíte na grafu, který byl sestaven pro modelovou obec s 10 tisíci obyvateli, která vytřídila v roce 36,6 kg na 1 obyvatele (průměr ČR v roce 2010). Graf počítá s rovnoměrným nárůstem recyklace papíru, plastů, skla o 10, 20, 30 ,40 a 50 %. Vytíženost kontejnerů je stále stejná, náklady na pořízení nových kontejnerů nejsou započteny, náklady na svoz jednotlivých komodit ano. Započten není zisk z prodeje surovin. Nárůst úspor je dán růstem příjmů od společnosti EKOKOM a nižšími náklady na skládkování odpadu (pevná cena 2400,- Kč/tunu = průměr ČR). Náklady obce jsou rozdíl nákladů na svoz papíru, plastů a skla a příjmu od Ekokomu. Velikost úspor a nákladů je přepočten na 1 obyvatele za rok.

Graf vyhody recyklace 1

V roce 2010 byly průměrné náklady na tříděný sběr při započtení příspěvku od společnosti EKOKOM poloviční oproti skládkování - cca 1200 Kč oproti 2400 Kč (bez započtení úspor za skládkování menšího množství odpadů).

Kalkulačky pro rok 2012 ve formátu Microsoft Excel ke stažení:

xlsKalkulačka pro obce do 2000 obyvatel (formát xls)

xlsKalkulačka pro obce a města od 2001 do 80000 obyvatel (formát xls)

Podle našich zjištění jsou mezi městy a obcemi značné rozdíly. V nákladech i v množství vytříděných surovin. Na těchto stránkách naleznete příklady měst a obcí, které dosahují v některé oblasti odpadového hospodářství zajímavých výsledků, například příklady měst, které vytřídí přes 100 kg surovin na 1 obyvatele za rok (Planá nad lužnicí, Semily, Tábor, Zliv).

Dále jsme zpracovali zajímavé příklady ze zahraničí. Ty ukazují, že je možné v obcích, městech i regionech vytřídit podstatně více surovin (60 % i víc) a také produkovat méně odpadů ke spalování či skládkování.

Arnika připravuje pro obce také elektronické zpravodaje:

pdfZpravodaj 1/2011 (pdf)

pdfZpravodaj 2/2011 (pdf)

pdfZpravodaj 3/2011 (pdf)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů