Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Athénách a Thessaloniki možno provozovat diesely

V Athénách a Thessaloniki možno provozovat diesely

V listopadu 2011 byl zrušen zákaz provozu osobních automobilů s dieselovými motory ve dvou největších řeckých městech (Athény a Soluň), kde tento zákaz (s výjimkou automobilů taxislužby a některých vozidel veřejné obsluhy) platil dlouhá léta s ohledem na značné znečištění ovzduší v těchto městských aglomeracích. Na athénské a soluňské silnice tak od 25. listopadu 2011, kdy zrušení zákazu nabylo účinnosti, mohou vyjet vozy s dieselovým motorem.

Začátkem listopadu 2011 schválil řecký parlament zákon č.4030/2011, jehož součástí je ustanovení (článek 50), kterým se v Athénách a Soluni ruší zákaz provozu osobních automobilů s dieselovými motory. Předpokladem je, že se jedná o motory, jejichž technické parametry a emisní limity plně odpovídají evropské směrnici 715/2007 ES v jejím současném znění (Euro 5 a Euro 6). Zákon nabyl platnosti dne 25. 11. 2011 po jeho zveřejnění ve Vládním věstníku (svazek 249/2011/A).

O zákazu či povolení provozu osobních automobilů s dieselovými motory v Athénách a Soluni se dlouhodobě vedla intenzivní veřejná debata. Příznivci dieselových motorů poukazovali na skutečnost, že obavy z jejich nepříznivého dopadu na životní prostředí jsou u nových technologií přehnané. Ochránci životního prostředí naopak argumentovali již tak dost znečištěným ovzduším v řecké metropoli i ve druhém největším městě, severořecké Soluni.

První skupina je s povolením dieselových motorů jistě spokojená. Spokojení jsou i obchodníci s automobily, kteří doufají, že povolení palivově úspornějších dieselových motorů alespoň částečně oživí trh automobilů, který se v posledních letech v důsledku těžké ekonomické situace propadá (dle údajů řecké "Association of Motor Vehicle Importers Representatives/SEAA" klesl meziročně k říjnu 2011 prodej osobních automobilů v Řecku v průměru o 35,7 %, v případě některých značek byl propad i větší - podrobněji viz www.seaa.gr).

Ochránci životního prostředí se musí spokojit s příslibem, že bude zintenzivněna kontrola kvality pohonných hmot i emisí zplodin a že připravovaným ministerským rozhodnutím bude v centru Athén omezen či dokonce zakázán provoz veškerých automobilů, jejichž emise přesahují 140g CO2/km.

ZDROJ: Zastupitelský úřade České republiky v Athénách (Řecko).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů