Čtvrtek, 28. března 2024

Amper Market vstoupil na Pražskou energetickou burzu

První tuzemský obchodník s obnovitelnou energií vstoupil na Pražskou energetickou burzu. Příští rok hodlá expandovat na evropské trhy (Evropskou energetickou burzu) a otevřít první virtuální elektrárnu, která bude sdružovat nezávislé energetické zdroje.

Amper Market vstoupil na Pražskou energetickou burzu

PRAHA, 7. února 2012 - Společnost Amper Market je prvním tuzemským obchodníkem s elektřinou pocházející zejména z obnovitelných zdrojů, který vstoupil na Pražskou energetickou burzu. "Obchodujeme zejména s elektřinou z bioplynových stanic, solárních a větrných elektráren. Na burzu jsme vstoupili jako přímý účastník, abychom měli další nástroje k zajištění cenově udržitelného nákupu elektřiny pro naše zákazníky, zejména velkoodběratele," říká Jan Palaščák, generální ředitel akciové společnosti Amper Market. Firma se tak zařadila mezi nezávislé české obchodníky dodávající elektřinu koncovým zákazníkům, kterých je mezi přímými účastníky tohoto trhu pouze několik.

Společnost Amper Market, která začala nabízet své služby loňský rok, očekává letos obrat zhruba 500 milionů korun. "Největší nárůst klientely zaznamenáváme ve firemním sektoru. Ten zůstává naší prioritou. Vstup na burzu je pádným důkazem, že jsme silným a finančně zdravým partnerem pro dodávky elektřiny i významným velkoodběratelům. Tito zákazníci připojení do sítí vysokého napětí již nyní tvoří většinu obratu naší společnosti," konstatuje Jan Palaščák.

Strategií společnosti Amper Market je do budoucna nakupovat zhruba 60 procent elektřiny přímo z obnovitelných výrobních zdrojů a 40 procent nakupovat na trzích. "V té části portfolia nákupu, kterou nemáme zajištěnu přímo od výrobců, se nechceme spoléhat pouze na denní trhy. Vstup na Pražskou energetickou burzu nám společně s přímým nákupem od výrobců umožní garantovat stabilní ceny. Velkým klientům navíc nově můžeme nabídnout i takzvaný postupný nákup elektřiny například po kvartálech. Nové služby a produkty připravujeme také pro partnery z řad obchodníků s elektřinou," dodává Jan Palaščák.

Staví se virtuální elektrárna a bude následovat expanze na zahraniční trhy

Nový krok společnosti Amper Market nic nemění na jejím cíli vybudovat první obchodní virtuální elektrárnu v České republice, která bude sdružovat nezávislé energetické zdroje ve funkčním obchodním modelu. "Po získání prvotního portfolia odběratelů i dodavatelů elektřiny startují práce na budování monitorovacího a dispečerského systému pro řízení virtuální elektrárny," dodává Jan Palaščák.

Vstup na Pražskou energetickou burzu je pro Amper Market základnou pro expanzi na zahraniční trhy. "Na Evropskou energetickou burzu (EEX), jakož i další sousední trhy se připravujeme v horizontu 1-2 let. Zejména na německém trhu vidíme příležitosti pro obchodování s elektřinou z obnovitelných zdrojů díky větší likviditě trhu i většímu zájmu o zelenou elektřinu," uzavírá Jan Palaščák, generální ředitel akciové společnosti Amper Market.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů