Pátek, 29. března 2024

PSJ Invest bojuje v Cannes se svou karlínskou budovou o realitní Oscary

PSJ Invest bojuje v Cannes se svou karlínskou budovou o realitní Oscary

Ve finále prestižní světové realitní ceny MIPIM Awards vyhlašované na realitním veletrhu v Cannes bude letos i český zástupce. Je jím česká developerská skupina PSJ Invest, která se se svojí zelenou kancelářskou budovou Main Point Karlín probojovala do první trojky v kategorii administrativních budov. Jak HN sdělili zástupci společnosti, oblá budova, kam se má stěhovat pojišťovna Kooperativa, soutěží o prvenství s rivaly z Velké Británie (projekt Heron Tower) a Nizozemska (kancelářská budova TNT Centre).

Pro české developery je již samotná účast ve finále úspěchem. "Za dvacet let trvání veletrhu a soutěže se do finále nedostal žádný office projekt," přibližuje ředitel PSJ Invest Martin Jaroš. "To, že je ve finále takové soutěže projekt z Prahy, považuji za velký úspěch. Stane se příkladem pro ostatní," doplňuje architekt Oleg Haman, který firmě pomáhal se zpracováním přihlášky do soutěže.

V historii soutěže se do finále probojovaly pouze dva české projekty, navíc z jiných kategorií. Až 80 % všech soutěžících projektů se nicméně hlásí právě do "office kategorie". Na počátku veletrhu, v roce 1995, uspěl v kategorii nákupní centra pražský pavilon Vinohradské tržnice. O šest let později pak v kategorii hotelů zvítězil pražský hotel Four Seasons.

Čím zaujala letošní porotu MIPIM karlínská stavba? "Vlnitá" administrativní budova, která stojí nedaleko luxusního hotelu Hilton, je na první pohled specifická svým designem a podle odborníků je unikátní svým zasazením v oblasti Rohanského nábřeží (z jedné strany sousedí s klasickými činžovními domy). Přidanou hodnotou budovy jsou ale i moderní ekologické technologie, kterých využívá. Například pro chlazení zdejších kancelářských prostor nejsou používány chemikálie, ale vltavská voda. "Tento systém ušetří řádově vlaky uhlí za životnost budovy," popisuje někdejší projektový manažer karlínské budovy Jakub Jirka.

Firma, která pro svou budovu usiluje o nejvyšší ekologickou certifikaci LEED Platinum, v minulosti postavila mimo jiné "šetrný" český dům ve švédském Malmö.

Fotogalerie na http:// obrazem.ihned.cz

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů