Pátek, 19. dubna 2024

Postindustriální krajina plná života

Postindustriální krajina plná života

Ve spolupráci Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR, v. v. i., a sdružení Calla právě vychází kniha "Bezobratlí postindustriálních stanovišť: význam, ochrana a management". Odborné veřejnosti i laickým zájemcům o přírodu představuje těžební prostory, průmyslové deponie nebo náspy a zářezy dopravních staveb jako biologicky zajímavá území s výskytem řady ohrožených druhů živočichů.

Hlavní část knihy obsahuje kapitoly o vybraných skupinách bezobratlých, pro něž představují postindustriální plochy významná (a často také poslední) útočiště v naší krajině. Věnuje se stavu jejich výzkumu, ochranářsky důležitým druhům a také vhodné péči o tato stanoviště. Na textech se podílelo celkem 18 autorů z vědeckých institucí i praxe.

"Máme k dispozici přesvědčivé důkazy o tom, že současná podoba rekultivací přírodě vyloženě škodí. Postindustriální plochy jsou přitom pro mnoho ohrožených druhů poslední šancí na přežití v naší krajině," říká o tématu knihy její editor Robert Tropek z Entomologického ústavu AV ČR.

"Poselstvím knihy však není pouze kritika současných rekultivačních postupů, které na mnoha místech likvidují biologickou rozmanitost. Chtěli jsme také ukázat, že postindustriální území jsou plná zajímavého a ohroženého života, který potřebuje specifický způsob ochrany," dodává druhý z editorů publikace Jiří Řehounek ze sdružení Calla.

Vážní zájemci o knihu se mohou obracet na editora Roberta Tropka (kontakty viz níže). V elektronické podobě je publikace ke stažení na www.calla.cz (v rubrice Naše nabídka - publikace) nebo na www.lepidoptera.cz (v rubrice Publikace).

Více informací k tématu naleznou zájemci také na webu Jihočeské pískovny (www.calla.cz/piskovny) nebo v publikaci "Ekologická obnova území narušených těžbou nerostných surovin a průmyslovými deponiemi", kterou Calla vydala v roce 2009 (ke stažení http://www.calla.cz/index.php?path=hl_stranka&php=4_nabidka.php#ekologicka_obnova).


Kontakty: Jiří Řehounek (Calla) - 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz
Robert Tropek (EntÚ BC AV ČR) - 777 755 785, robert.tropek@gmail.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů