Středa, 24. dubna 2024

Tusk tlačí plynaře: Rychle těžte

První, zkušební plyn z břidlic mohou mít polští zákazníci už letos. Obyvatelé regionů dotčených těžbou stále více pochybují.

Tusk tlačí plynaře: Rychle těžte

Obyvatelé vesnic kolem městečka Wejherowo na severu Polska by se už letos mohli stát prvními Evropany, kteří si budou topit a vařit na břidličném plynu.

Jinde v Evropě (naposledy v Bulharsku) se těžba plynu z břidlic zakazuje. Polská liberální vláda tlačí na to, aby se co nejdříve začal plyn těžit průmyslově. A právě u Wejherowa jsou nejdál práce státního plynárenského gigantu PGNiG na sérii zkušebních vrtů, které potvrzují, že nějaký nekonvenční plyn pod zemí je. PGNiG by tak mohl už letos plyn ze zkušebních vrtů prodávat do sítě místního distributora, německé firmy G.EN.

Jak se nastaví ceny

"Zatím jsme vedli jen první rozhovory bez termínů a bez konkrétního množství plynu, který by byl jen opravdu z testovacích vrtů," říká Lidie Perlińská, mluvčí G.EN. Vše záleží na tom, kdy a jak bude PGNiG vrtat další zkušební vrty a kdy a jak Energetický regulační úřad nastaví ceny.

Tiskové oddělení PGNiG na dotaz HN pouze potvrdilo, že v oblasti už technicky - nikoli průmyslově - těží plyn z jednoho vrtu a připravuje další. Průmyslová těžba prý bude možná nejdříve v roce 2014.

I když mezi 110 držiteli koncesí na průzkum jsou největší světové koncerny jako Exxon nebo Chevron a další soukromé firmy, největší počet jich má PGNiG. Vláda premiéra Donalda Tuska nyní podle týdeníku Polityka provádí čistku ve vedení velkých státních energetických firem, které se spojily pro průzkum a těžbu.

Poslanci by letos měli schválit rychle všechny zákony potřebné pro těžbu. Tusk slíbil, že průmyslově se břidličný plyn, jehož zásoby by Polsku podle odhadů amerických vědců vydržely na 300 let současné spotřeby, začne těžit už v roce 2014. Ten samý rok by se také polský plynový trh měl liberalizovat, ceny dosud určuje stát. Většina expertů je skeptičtější, počítá s horizontem osmi až deseti let.

Odpor roste pomalu

Jen zvolna se probouzejí ekologové a odpůrci těžby z řad obyvatel měst a vesnic, kterých se nyní dotýká zatím jen zkušební těžba. Podle nedávného průzkumu agentury OBOP by třeba 77 procentům obyvatel Lubelského vojvodství, kde se předpokládají největší zásoby, těžba v bezprostředním sousedství nevadila. Příklad nedávné veřejné debaty ve vesnici Żurawlow ukázal, že těžaři přes přízeň vládních politiků nemají vyhráno. Představitelé firmy Chevron odešli na počátku setkání, když zjistili, že místní do sálu pustili odpůrce těžby, kteří sem přijeli z celého Polska.

Dotčení obyvatelé se začínají ptát především na ekologické důsledky těžby, která potřebuje velký počet vrtů, spoustu vody a chemikálií k rozbití hornin tisíce metrů pod povrchem země.

Otazníky se objevily i nad udělenými koncesemi. Na začátku roku tajná služba nechala zatknout pět pracovníků geologického oddělení ministerstva životního prostředí, kde se rozhoduje o koncesích.

Vládní politici ale o břidličném plynu, který z Polska udělá "malé Norsko", nepochybují. "Budu od státních firem žádat plány, jak v nejbližších dvou letech udělat co nejvíce vrtů. To je z hlediska politiky břidličného plynu to nejdůležitější," řekl nedávno Mikolaj Budzanowski, ministr pokladu zodpovědný za státní energetické firmy.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů