Úterý, 16. dubna 2024

Povodí Odry zasahuje na zamrzlých řekách

Povodí Odry zasahuje na zamrzlých řekách

Již více než dva týdny trvá u nás neobvyklá klimatická situace, a to souvislé tuhé mrazy. Kromě jiných důsledků způsobily také zamrznutí skoro všech řek a potoků. V některých místech rostoucí led a vybřežující voda ohrožuje okolní domy, mosty a vše v blízkosti toku. Taková situace byla zaznamenána na Podolském potoce v Jamarticích, na Moravici v Opavě nebo na potoce Ščučí v Ostravě-Hrabové.

Rostoucí led omezuje průtok, v řece se zvedá hladina vody a může dosáhnout břehových hran a vybřežovat. Takto rozlitá voda pak znovu zamrzá. Dochází tak k zaplavování zahrad, dvorů, sklepů a také k ohrožení samotných obytných částí budov. Pokud je to s ohledem na možnost přístupu k toku možné, státní podnik Povodí Odry nasazuje bagry a další stroje k tomu, aby ledový krunýř uvolnil a hladiny snížil. Často je však možnost takového zásahu značně omezena nedostatečným přístupem k toku, ploty, zahradami, nepřístupným terénem pro mechanizaci, a těžit led tedy nelze všude. Lze očekávat, že vzhledem k dalšímu předpovídanému trvání mrazů, bude takových ohrožených míst přibývat.

"V souvislosti s popsanou situací a dalším zamrzáním vodních toků - bez ohledu na jejich velikost - je na místě upozornit na možné nebezpečí při vstupu na takový led. Led na řece není ledem na rybníce. Zvedá se, klesá, u toho praská a má velice rozdílnou tloušťku. Proboření do proudící vody či spíše ledové tříště je hodně pravděpodobné a důsledky si jistě každý z nás dovede představit," upozorňuje tiskový mluvčí státního podniku Povodí Odry Ing. Čestmír Vlček.

Nebezpečí, které zamrzlé toky přinášejí do budoucna, spočívá také v množství ledové hmoty. Led na řekách dosahuje tloušťky 20 i více centimetrů a často není zamrzlá pouze hladina řeky, ale tvoří se také tzv. dnový led. To bude znamenat poměrně silný chod ledu v období tání. Bude záležet hodně na velikosti a rychlosti oteplení, průběhu tání sněhu a také na tom, zda bude při oteplení také pršet či nikoliv. "S největší pravděpodobností bude docházet k ledovým nápěchům, zácpám a přechodnému zvyšování hladin s následkem ohrožení pobřežních staveb, mostů a dalších křížení toků. S tím by měly počítat obce, hasičský záchranný sbor a ostatní zainteresování, a včas se proto na tuto situaci připravit. To se týká samozřejmě i vlastníků nemovitostí i movitého majetku podél toků," říká dále Ing. Čestmír Vlček. Povodí Odry bude nasazovat i nadále všechnu dostupnou techniku, pomáhat např. manipulacemi na jezech. Je nutné ale počítat s tím, že ledové jevy jsou někdy tak masivním jevem, že efektivní zásah prostě není možný. I když si to zřejmě nikdo nepřeje, dosavadní vývoj počasí tuto výjimečnou situaci potvrzuje a popsané jevy lze s velkou pravděpodobností očekávat.

Kontakt:

Ing. Čestmír Vlček

Obchodní a personální ředitel

Povodí Odry, státní podnik

Tel.: 724 273 444; e-mail: cestmir.vlcek@pod.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů