Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dny leguánů na Portoriku jsou zřejmě sečteny. Vláda karibského ostrova má totiž v plánu vybití co největšího množství ještěrů, jejichž maso chce prodávat do zahraničí, informovala agentura AP.
Portorické úřady doufají, že se jim podaří zlikvidovat vetřelecké druhy těchto plazů, jež obtěžují místní obyvatele a naopak baví turisty.
Podle ministerstva přírodních zdrojů je ostrov zaplaven čtyřmi miliony leguánů, jichž je tedy více než tamějších obyvatel.
Zdravotnické orgány daly vládnímu plánu zelenou - dobrovolníci budou leguány chytat a dopravovat do speciálních center, odkud se pak bude jejich maso distribuovat. Ještěří maso je oblíbené ve státech s velkými populacemi latinskoamerických a asijských imigrantů.

V České republice realizuje Ministerstvo pro místní rozvoj od roku 2011 dotační program Cestování dostupné všem. Mezi podporované aktivity patří např. budování turistických odpočívadel, center služeb pro turisty a hygienického zázemí pro pěší, cyklisty a vozíčkáře, zajišťování ekologických forem dopravy, zpřístupnění atraktivit pro handicapované turisty a zajištění jejich lepší orientace po atraktivitách. Celkem bylo v roce 2011 přiděleno žadatelům 68,7 milionu Kč.

Uhlí bude už za dva roky o polovinu dražší. Důvod? Vláda premiéra Petra Nečase potřebuje zalátat díry ve státním rozpočtu a chystá kvůli tomu novou daň s přívlastkem uhlíková (více viz Ekonom č. 5/2012). Snaha českých politiků najít nové příjmy není nijak ojedinělá. Odvody do eráru se zvyšují po celé Evropě a kvůli hrozící recesi může být ještě hůře. Ostatně i ministr financí Miroslav Kalousek už dnes přiznává, že v letech 2013 a 2014 se státní rozpočet neobejde bez nových zdrojů.
Zatímco "daň z obžerství" bude brzy součástí mnoha daňových systémů v Evropě, další zahraniční odvody z hitparády nejhloupějších nápadů jsou spíše ukázkou, kam až mohou berní úředníci zajít. Jeden z opravdu bizarních návrhů prosadil v minulých letech také Nový Zéland. Ten totiž v roce 2003 na krátkou dobu zavedl poplatek za metan vylučovaný trávicím traktem domácích zvířat - především krav a ovcí - kvůli obavám z globálního oteplování. O rok později však byl po protestech farmářů zrušen. Tento odvod se ale naštěstí už kvůli žalostnému stavu české živočišné výroby nejeví pro české úřady jako dostatečně finančně atraktivní.

Soud v americkém San Diegu začal projednávat žalobu ochránců přírody, kteří tvrdí, že zábavní park SeaWorld porušuje ústavu USA tím, že kosatky drží v zajetí. Podle agentury AP je to poprvé, co se nějaký americký soud vůbec zabývá otázkou, zda zvířatům přísluší stejná ústavní ochrana před otroctvím jako lidským bytostem. Žalobu podala organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty. Tvrdí v ní, že SeaWorld porušuje 13. dodatek americké ústavy, který zakazuje otroctví, když zvířata drží v zajetí a nutí je vystupovat v představeních akvária.

5. český a slovenský obalový kongres, který pořádal Obalový institut Syba na konci listopadu v kongresových prostorách Aquapalace Hotel Prague v Čestlicích, byl tématicky zaměřen na balení potravin, na vývoj v materiálech a obalech, ale také na ekologické aspekty a kontrolní činnost státních orgánů. Součástí dvoudenní akce byl Obalový galavačer spojený s předáváním ocenění Obal roku 2011.

Dopravní výbor Evropského parlamentu přijal koncem listopadu velkou většinou zprávu belgického europoslance Mathesu Grosche k Bílé knize o dopravní politice od Evropské komise EU. Podle zprávy je třeba do budoucna stanovovat konkrétní dopravně politické cíle s odpovídajícími časovými záměry a pravidelně je kontrolovat. Nikoliv až pro cílový rok 2050, nýbrž již pro rok 2020 je třeba navrhnout nové ekologické a bezpečnostní standardy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů