Pátek, 29. března 2024

Biochutě z různých krajů republiky se uvedou na prestižním setkání celého biosvěta

Biochutě z různých krajů republiky se uvedou na prestižním setkání celého biosvěta

Biopotraviny vyprodukované členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodním veletrhu BioFach 2012 v Norimberku. Řada českých výrobků se představí celému biosvětu, který na nejprestižnější bioakci zamíří mezi 15. a 18. únorem. Na BioFachu budou moci návštěvníci českého stánku ochutnat vynikající výrobky tuzemských ekologických sedláků ze všech koutů České republiky.

O nesporné kvalitě přesvědčí pochoutky z biomléka krav, které se pasou na lukách v Libereckém a Olomouckém kraji. "V této době se sice na pastvinách prohání lyžaři na sjezdovkách, ale v létě jsme připravili dostatek kvalitního krmiva, a tak je i nyní vynikající mléko, ze kterého za hranicemi ochutnají například náš tvaroh," sdělil farmář Martin Šourek z Plav nedaleko Tanvaldu. Tvrdé zrající sýry či máslo a jogurty vyrobil Ivan Hrbek z Hvozdu u Konice na Hané. Na stánku budou k dispozici také čerstvé sýry, žervé, biokefír nebo syrovátka z kozího mléka z farmy Pavla Dobrovolného na Vysočině. Prezentovat se budou také mléčné biovýrobky z Polabí.

Masné bioprodukty bude zastupovat jehněčí klobása s hovězím masem vyrobená ve Zlínském kraji. Bohumil Kusák z Dědiny u Ostrožské Nové Vsi na výrobu klobás používá jehněčí a hovězí maso z ekologických farem v Bílých Karpatech. Dochucuje je přidáním česneku a koření, jež dodávají další sedláci z okolí. Své masné výrobky udí na trnkovém dřevě. Vše vzniká tradičním řemeslným způsobem bez použití rychlosoli či chemie.

Pro změnu z Královéhradeckého kraje poputuje do Německa pečivo k zakousnutí v podobě žitného chleba se slunečnicí či se špaldou - certifikovaných regionálních produktů Broumovska. Odtud také pochází úplná novinka, pohankové piškoty. "Piškoty z pohankové mouky v biokvalitě doplňují sortiment potravin se sníženým obsahem lepku, ale chuťově se blíží klasickým piškotům, což ocení zvláště maminky dětí s celiakií," říká jediný tuzemský výrobce pohankových biopiškotů Jan Jirásek.

Nezapomnělo se ani na sladkosti. Přehlídkou nevšedních chuťových variací jsou biodžemy z aronie, rebarbory nebo muchovníku přezdívaného indiánské ovoce, rovněž původem z Královéhradeckého kraje. Doplní je tradiční marmelády ze švestek a jablek, stejně jako sušené ovoce (hrušky, švestky) či neobvyklé dýňové pyré od Tomáše Vrány ze Zlínského kraje.

Nealkoholické nápoje v kvalitě bio budou v Norimberku reprezentovat sirup a šťáva z rakytníku Miloslava Koška z Libereckého kraje. Bionápoje pro plnoleté zastoupí zručností Františka Mádla v lahodný mok přeměněné ekologicky vypěstované hrozny v Jihomoravském kraji a vína ze středních Čech pocházejících z kutnohorských vinných sklepů.

"BioFach je stěžejní událost celého biosvěta. Jedná se o vysoce prestižní mezinárodní záležitost s účastí zástupců nejen z Evropy ale také Ameriky, Afriky anebo Asie. Již sice není primárně určena pro ekologicky hospodařící zemědělce, ale pro prodejce bioproduktů, přesto či právě proto je účast našich sedláků pro ně rozhodně přínosné. Mohou navázat kontakty nebo najít inspiraci, což neméně důležité. Na BioFachu je každoročně k vidění bezesporu nejširší nabídka produktů, které lze v kvalitě bio vyrobit. Proto do Německa pravidelně míří řada obchodníků z České republiky, kteří se tak snáze se dozví, co je po celý rok dostupné na českém trhu," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Výrobky členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, které reprezentují bioprodukci hned z několika krajů, budou k dispozici na stánku č. 340 v hale číslo pět v české expozici spolu s prezentací Ministerstva zemědělství ČR a dalších bioproducentů. Ve středu 15. února oživí tento prostor bioparty, kam zamíří zástupci IFOAM EU (Evropské skupiny Mezinárodní federace ekologických zemědělců) a předsedající země EU, Dánska, které patří výrazným propagátorům ekologického zemědělství a biopotravin.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů