Pátek, 29. března 2024

Češi v loňském roce vytřídili opět více elektroodpadu

Češi v loňském roce vytřídili opět více elektroodpadu

Kolektivním systémům pro zpětný odběr elektrospotřebičů, konkrétně společnostem ASEKOL, ELEKTROWIN a EKOLAMP, občané České republiky odevzdali v uplynulém roce dohromady 44 336 tun elektroodpadu, což pro každý ze zmíněných systémů znamená meziroční nárůst.

V době, kdy se hovoří o nástupu další ekonomické recese a lidé omezují nákupy nových elektrozařízení, jde o velmi potěšující výsledky. Potvrzuje se, že Češi se stále více zajímají o životní prostředí a způsoby, jak je šetřit a chránit. Například v třídění plastů je Česko už teď v evropské špičce. U elektroodpadu mají Češi ještě co dohánět, ale průběžně se zlepšují.

Již od roku 2008 Česká republika spolehlivě plní kvóty Evropské unie týkající se zpětného odběru a recyklace elektra. Ta zavazuje jednotlivé členské státy odebrat a recyklovat 4 kg elektroodpadu na osobu a rok. Jen třem nejaktivnějším kolektivním systémům (ASEKOL, ELEKTROWIN a EKOLAMP) průměrně odevzdal každý Čech 4,2 kg vysloužilých spotřebičů. I to znamená nárůst oproti roku 2010, kdy tato hodnota dosáhla 4,09 kg.

LIDÉ JSOU KE ZPĚTNÉMU ODBĚRU VSTŘÍCNĚJŠÍ

Současná situace potvrzuje trend, který přinesl pravidelný průzkum mezi spotřebiteli. Ten říká, že lidé mají zodpovědnější přístup k vyřazování spotřebičů. Více zvažují, zda se jich zbavit jen kvůli morálnímu opotřebení či proto, že skutečně doslouží. Když však k vyřazení dojde, roste počet spotřebitelů, kteří se správně rozhodnou odevzdat vysloužilý spotřebič k recyklaci.

Přesto mají Češi určité rezervy. Například ve zpětném odběru drobných zařízení. Ledničku nebo televizor k popelnici odloží málokdo, ale mobil, myš od počítače nebo úsporná žárovka tam končí stále často.

V této oblasti je před kolektivními systémy ještě mnoho práce. Veřejnost je třeba neustále upozorňovat nejen na možnosti, které v oblasti třídění elektrospotřebičů jsou, ale zejména na přínosy třídění.

V duchu této zásady společnost ASEKOL zavedla v Česku speciální červené kontejnery, které jsou určeny pro odkládání drobného elektroodpadu. Po republice jich je zatím umístěno přes 1500, což v řadě míst usnadňuje občanům starosti například s cestou na sběrný dvůr. Společnost EKOLAMP zase provozuje více než 1400 malých sběrných nádob určených k zpětnému odběru světelných zdrojů. Společnost ELEKTROWIN vybavila více než 2000 prodejců speciálními koši, do nichž mohou občané - bez ohledu na to, kupují-li nové či nikoliv - vhodit malé elektrospotřebiče, které už neslouží svému účelu.

Vzhledem k nejnovějším statistikám z oblasti zpětného odběru lze očekávat, že výsledky budou rok od roku lepší. Lidé jsou totiž k ekologickým tématům stále citlivější a pomalu se učí třídit i jiné odpady než pouze plasty, sklo a papír.


4,2
Tolik kg elektroodpadu >>na hlavu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů