Úterý, 16. dubna 2024

Projekt Zelená obec míří do pátého roku

Projekt Zelená obec míří do pátého roku

Také v letošním roce společnost REMA Systém, a. s., pokračuje ve svém projektu Zelená obec. V jeho rámci tato neziskově hospodařící společnost každé zapojené obci zaručuje bezplatný svoz a ekologické zpracování veškerého elektroodpadu z jejího území. Obec zároveň získá podporu ve formě plakátu k označení sběrného místa, informačních letáčků a možnost využívat logo Zelená obec při komunikaci s veřejností.

Nejen o projektu Zelená obec jsme hovořili s výkonným ředitelem společnosti REMA Systém Petrem Kubernátem.

OTÁZKA: Jak lze charakterizovat >>typickou<< obec, která se účastní projektu Zelená obec?

Do projektu jsou zapojeny malé i velké obce. Stejně tak některé z nich mají sběrný dvůr, jiné nikoliv. Něco jako >>typická<< Zelená obec tedy neexistuje. Projekt Zelená obec je univerzálním řešením pro všechny obce a podle toho vypadá i jejich zastoupení. Více než jeden sběrný box, který obcím zapojeným do projektu poskytujeme, má na svém území 8 % Zelených obcí. Box bývá nejčastěji umístěn na obecním úřadě, poště nebo v místní prodejně. Průměrná Zelená obec využívá možnosti odvozu velkého elektroodpadu dvakrát ročně. Ve sběru jsou Zelené obce úspěšné, v průměru vysbírají skoro 10 kg elektroodpadu na jednoho obyvatele.

OTÁZKA: Projekt Zelená obec byl zahájen už v březnu 2008. Změnila se od té doby struktura odpadu shromažďovaného v Zelených obcích a potýkáte se i s problémem nekompletních elektrozařízení?

Struktura elektroodpadu v obcích se příliš nemění. V průměru totiž trvá přibližně sedm let, než se technologické novinky promítnou do skladby elektroodpadu. Vedou televizory, pak chladicí zařízení a malé domácí spotřebiče. Obsahem sběrného boxu bývají nejčastěji právě malé domácí spotřebiče (fény, rychlovarné konvice, žehličky, mixéry...). Nekompletnost elektrozařízení pro nás není problém, protože odebíráme a recyklujeme vše, včetně tzv. nekompletních elektrozařízení.

OTÁZKA: Netříští se projekt Zelená obec s jiným projektem z portfolia společnosti REMA Systém, totiž s projektem Buď líný, který přece také umožňuje obcím zorganizovat na svém území hromadný sběr elektroodpadu a pak využít jeho odvozu zdarma?

Mohlo by se zdát, že oba tyto projekty opravdu jdou proti sobě, ale není tomu tak. Ve skutečnosti se naopak doplňují. Projekt Buď líný je zaměřen převážně na větší elektrospotřebiče a umožňuje občanům zbavit se jich pohodlně a ekologickým způsobem právě tehdy, když to potřebují - a bez závislosti na municipalitách. Naopak pro recyklaci drobných elektrospotřebičů a baterií budou stále využívat naše sběrné boxy. A pokud se projekt uchytí a lidé se ho naučí pravidelně využívat, ubude zastupitelům obce práce s organizací mobilního svozu elektroodpadu. V případě potřeby však stále tuto možnost mít budou z naší strany k dispozici.

OTÁZKA: Připravujete pro letošní rok v projektu Zelená obec nějaké novinky a co byste vlastně ještě počátkem tohoto roku rád sdělil obcím a městům, které se do projektu Zelená obec zapojily?

V roce 2012 jsme zahájili pro obce motivační soutěž, přičemž nejaktivnější obce budou odměněny podle toho, kolik za rok vysbírají elektroodpadu. Všem obcím bych rád vzkázal, aby oddělený sběr elektrospotřebičů nepodceňovaly a aktivně se v této oblasti angažovaly. Ve společnosti REMA Systém si zakládáme na individuálním přístupu k našim partnerům z municipální sféry a snažíme se vždy najít řešení, které by vyhovovalo úplně každé obci.

OTÁZKA: A co byste vzkázal obcím, které do projektu dosud nevstoupily?

Rád bych je vybídl, aby zkusily nás třeba jen kontaktovat a zjistit, co jim můžeme nabídnout.

700/10
V sedmi stovkách Zelených obcí s příslušným logem od společnosti REMA Systém se ročně zpětně odebere v průměru téměř 10 kg elektroodpadu na každého obyvatele.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů