Pátek, 29. března 2024

Mobilní protipovodňová ochrana: Pryžotextilní vaky

Po klasických a tandemových dvoukomorových pytlích s pískem patří pryžotextilní vaky k nerozšířenějším mobilním protipovodňovým stěnám.

Mobilní protipovodňová ochrana: Pryžotextilní vaky

Pryžotextilní vaky slouží k zadržení nebo usměrnění záplavové vody. Jednotlivé díly (moduly) se v ohroženém prostoru jednoduše spojí na potřebnou ochrannou délku a napustí se vodou. Plní se čerpadlem buď přímo z řeky nebo cisterny. Při skladování zabírají stěny málo místa a lze je snadno a rychle přemístit do ohrožených lokalit. Při použití nevyžadují žádné zásahy do krajiny a jsou šetrné k životnímu prostředí. Hrozí-li zamrznutí vody ve vaku, je nutné snížit objem naplněné vody na 80 %.

TECHNICKÁ SPECIFIKACE VAKŮ

Pryžotextilní vaky jsou mobilní protipovodňové stěny vyrobené z materiálu, jehož textilní vložka je z vysokopevnostní polyesterové tkaniny, která je opatřena oboustranným pryžovým nánosem a přírubami pro plnění vodou a vyprazdňování. Pryž, která je na bázi EPDM (etylpropylenový kaučuk), má vynikající fyzikálně chemické a mechanické vlastnosti (oděruvzdornost, odolnost proti ozonu, UV záření a povětrnostním vlivům). Spojovací a upevňovací polypropylenové lano je dostatečně pevné, vodou nenasákavé a odolává působení povětrnosti. Vaky lze dlouhodobě používat v běžných klimatických podmínkách.

Moduly se vyrábějí ve třech základních provedeních - typ A, B, C:

Typ A je určen zejména pro navýšení břehů vodních toků, přehrazení ulic apod., ochranná výška stěny je 0,9 m.

Stěny typu B slouží k ochraně vchodů, dveří a nízko položených oken budov.

Stěny typu C mají stejné určení jako typ A, ale jejich ochranná výška je větší (1,2 m a 1,4 m). Stěny lze použít i při dočasném přehrazení vodního toku nebo při jímkování. Standardní díl protipovodňové stěny nahradí asi 300 pytlů s pískem. V základní řadě vyráběných dílů lze dodat i díly délek 2, 3 a 4 metry, popř. s rozměry podle konkrétních požadavků zákazníka.

SROVNÁNÍ S PYTLI S PÍSKEM

Klasický systém ochrany za použití pytlů s pískem je neporovnatelný se systémem protipovodňových vaků. Na vybudování 100m ochranné hráze z klasických pytlů s pískem je potřeba asi 350 člověkohodin (např. pracovní aktivita 35 osob 10 hodin bez přestávky na odpočinek). Při použití protipovodňových vaků je na stejnou hráz nutné vynaložit práci pouze 14 člověkohodin. Již při prvním použití se dosahuje velmi dobrých ekonomických výsledků a návratnosti nákladů na nákup stěn.

Porovnání nákladů na 100 m dlouhou bariéru z pytlů s pískem a bariéru z pryžotextilních protipovodňových stěn:

Pytle pískem: 280 tun písku, 7000 pytlů (hmotnost 40 kg), práce a zařízení pro montáž a demontáž; pro dopravu materiálu je nutno 56 pětitunových nákladních aut.

Pryžotextilní vaky: 20 modulů typu A5 dopravených jedním dodávkovým automobilem, zdroj vody a čerpadla.

Výhody systému pryžotextilních vaků:

  • vysoká operativnost - možnost rychlého nasazení v nejvíce ohroženém místě;
  • jednoduchá manipulace bez nutnosti použití speciálních zvedacích zařízení;
  • rychlá montáž a demontáž; pro instalaci stěny obvykle stačí 4 osoby;
  • plnění čerpadlem přímo z řeky, cisterny, nebo povodňové vody za pomoci čerpadel a běžných hadicových spojek (doba naplnění standardního modulu v závislosti na výkonu čerpadla do 15 min.);
  • nevyžadují následné náklady pro odstranění (likvidace mokrého písku, štěrku, zeminy), nejsou nutná žádná zvláštní opatření před nebo po použití;
  • malé skladovací prostory;
  • vysoká životnost, mnohonásobné užití;
  • šetrný přístup protipovodňové ochrany k životnímu prostředí.

DALŠÍ VYUŽITÍ VAKŮ

Pryžotextilní vaky lze také použít jako zásobníky užitkové vody pro různé účely, nebo jako sběrné vaky pro kontaminovanou vodu, protože relativně dobře odolávají roztokům různých chemických látek. Pro tyto látky je lze krátkodobě použít jako havarijní sběrné vaky. Výrobcem vaků je RUBENA, a. s. Vzhledem ke své konstrukční ojedinělosti je výrobek patentován a chráněn Úřadem průmyslového vlastnictví ČR jako užitný vzor. Výborné zkušenosti s využitím pryžotextilních vaků k ochraně proti povodni mají mj. v Polsku, na Slovensku, a dokonce v USA a Kanadě.

V současnosti je mobilními protipovodňovými stěnami Rubena vybaven i HZS ČR. Hasiči dávají přednost těm typům, s nimiž dokážou bez větších problémů manipulovat 4 osoby, tj. aby hmotnost prázdného vaku nebyla větší než 100 kg. Ve většině případů je majitelem protipovodňových stěn Správa státních hmotných rezerv a HZS ČR je ochraňovatelem tohoto majetku.


JIŘÍ MATĚJKA
Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR

Tabulka s parametry modulů o výšce 1,2 m a délce 2-5 metrů

Typ WW C 120/2 C 120/3 C 120/4 C 120/5
délka (m) 2 3 4 5
šířka (m) 2,2 2,2 2,2 2,2
konstrukční výška (m) asi 1,4 asi 1,4 asi 1,4 asi 1,4
ochranná výška (m) 1,2 1,2 1,2 1,2
objem (l) 3500 5400 7200 9000
hmotnost (kg) 50 72 82 115

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů