Sobota, 20. dubna 2024

Odpad z Ostrama už se řeší až v Bruselu

Česká republika se s Polskem dohodla, že jejich spor o kaly rozsoudí Evropská komise.

Odpad z Ostrama už se řeší až v Bruselu

Ropnými kaly vyvezenými do Polska ze zkrachovalé chemičky Ostramo se bude zabývat Evropská komise. Má vyřešit spor, zda obsah stoletých odpadních jímek Ostrama, který k našim severním sousedům bez vědomí jejich úřadů dovezly české firmy, je standardní palivo, nebo jedovatý odpad.

Takový je závěr lednového jednání zástupců českého ministerstva životního prostředí a polského Hlavního inspektorátu ochrany životního prostředí v Katovicích.

Kaly z Ostrama do Polska vyváželi obchodní partneři sdružení Čistá Ostrava, jež státní zakázku na vyčištění areálu po zkrachovalé chemičce před osmi lety získalo v tendru. Likvidace 300 tisíc tun ropných odpadů z Ostrama přijde na víc než čtyři miliardy korun, areál má být čistý do roku 2018.

Čistá Ostrava toxické kaly z chemičky nechává míchat s uhelným prachem a vápnem na palivo, jež lze přidávat do kotlů v cementárnách a elektrárnách. Na směs vydala už před několika lety společnost VVUÚ certifikát, který ji označuje za alternativní palivo. Protože se v Česku dlouho nedařilo získat pro ně odběratele, začaly ho vozit české firmy do Polska. Loni materiál objevili na skládkách u hornoslezských Katovic polští inspektoři, označili jej za nebezpečný odpad a nařídili Česku, aby si jej vzalo zpět. Česká strana se ale brání.

"Materiál vzniklý přepracováním obsahu lagun je registrován podle evropského nařízení REACH jako výrobek, nejde o odpad. Registrace umožňuje výrobu a uvádění této látky na trh v rámci zemí Evropské unie. České společnosti látku ve směsi s černouhelným hruboprachem předaly polským příjemcům jako zaregistrovanou látku," vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Potíž je v tom, že registrace odporuje evropským předpisům. Ty totiž zpracování nebezpečného odpadu na výrobky určené pro trh zakazují. Společnost VVUÚ navíc neměla k certifikaci tohoto paliva patřičnou akreditaci. Poláci ostravské "palivo" stále považují za nebezpečný odpad, který nelze volně převážet přes hranice. Spor bude muset rozhodnout Brusel.

Z Ostrama bylo zatím odtěženo 246 tisíc tun odpadu, něco přes polovinu je nyní uloženo na skládce Celio u severočeského Litvínova a čeká na spálení v cementárně v Čížkovicích. "Od začátku sanace se na českém území zatím spálilo 30 tisíc tun kalů. Sto tisíc tun se vyvezlo do Polska, kolik se ho však spálilo tam, nevíme," řekl HN Jiří Jež, šéf státního podniku Diamo, jenž má zakázku na starosti. Poláci tvrdí, že u Katovic nyní leží 20 tisíc tun, podle Ježe je u nich však sotva poloviční množství. "Kolik materiálu v Polsku skutečně je, nevíme," říká mluvčí Jendeková.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů